Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyolc milliárd forinttal emeli meg az építőipari vállalkozások kapacitásnövelő és hatékonyságjavító beruházásainak támogatására elkülönített pályázati keretet.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, a pályázati kiírás pénteken jelenik meg, a pályázatokat október 15-től lehet benyújtani, a tervek szerint az elbírálást és a szerződéskötést követően pedig még az idén megtörténhet a támogatások kifizetése.

Az MTI tájékoztatása szerint az elbírálás során az egy főre jutó termelési érték mellett figyelembe veszik, hogy az adott vállalkozás milyen mértékben emeli a béreket, mert a kormány számára az építettk örnyezet jó minősége mellett fontos az építőiparban dolgozók bérének növelése is.

György László hozzátette, az építőipar kapacitása jelenleg 15-16 ezer milliárd forintnyi megrendelés teljesítésére elég, annak ellenére is, hogy 2018-ban közel harminc százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye, ez pedig 4-5 ezer milliárd forinttal kevesebb mint az építésgazdaság rendelésállománya a 2017 és 2022 közötti időszakban.

Az államtitkár szerint a pályázati támogatások növelésével 2018 és 2020 között a korábbi 20-ról 28 milliárdra emelkedik az építőipari kkv-k beruházási támogatása.

(Fotó: Pixabay)