Látványosan nő nyáron az üzemanyag-fogyasztás az év többi hónapjához képest. Az autósok elsősorban a Balaton és egyéb népszerű turisztikai célpontok környékén tankolnak többet ebben az időszakban.

A nyári hónapokban jóval többen ülnek autóba, és tesznek meg hosszabb utakat a szabadságolások, illetve a hétvégék alkalmával. Erre utal, hogy az üzemanyagfogyasztás országos átlagban 15 százalékkal nő június és augusztus között a magyarországi Lukoil töltőállomások adatai alapján – közölte a hazai és a szlovák Lukoil töltőállomásokat üzemeltető Normbenz Magyarország. A tankolási kedv alakulása ugyanakkor nagy eltérést mutat a különböző benzinkutakon: míg a Balaton környékén és a turisták által gyakran felkeresett egyéb térségekben jóval több üzemanyagot vásárolnak az autósok, addig például Budapesten a fogyasztás érzékelhető mértékben csökken.

Benzinből és dízelből eltérő mértékben, de egyaránt több fogy a nyári hónapokban, az eladott mennyiség növekedésének okai viszont a két üzemanyagtípus esetén különbözőek. Míg a lakosság által nagyobb arányban használt benzinből elsősorban a nyári szabadságolások, illetve a hétvégi szabadidős programok során vásárolnak többet, addig a gázolajfogyasztás inkább a szezonális mezőgazdasági munkákkal összefüggésben nő meg ezekben a hónapokban – mondta el Horváth Dori Jenő, a Normbenz Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Az üzemanyagárak elmúlt két évben tapasztalt csökkenése hatására még többen döntenek úgy, hogy szabadságuk alatt vagy a hétvégéken autóba ülnek, így ezek az árváltozások tovább erősítik a tankolási kedvet a nyári időszakban is.