Az MNB négymillió forintra bírságolta a Sberbankot, mert a pénzintézet úgy biztosította az ingyenes készpénzfelvételt, hogy a tranzakció költségét felszámította, majd a következő hónapban jóváírta azt az ügyfelek számláján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. miként tesz eleget a havi kétszeri, összesen 150 ezer forint összegű ingyenes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A jegybank eljárása során a 2013. december 1. napjától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat megállapította, hogy a Sberbank gyakorlata sérti a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az ingyenes készpénzfelvételre jogosult fogyasztók ugyanis minden esetben kizárólag a költségek ideiglenes felszámítása mellett juthatnak hozzá az egyébként díjmentesen felvehető pénzösszegekhez. A bank a készpénzfelvételért felszámított díjat csak utólag, a következő hónapban téríti vissza a fogyasztók részére.

Mint ismeretes, 2014. február 1-jétől havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegig díj- és költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt fizetési számláról. A kedvezményt – 2015. január 1-je óta – a bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel során érvényesíthetik a fogyasztók.

Az MNB a feltárt jogsértés miatt összesen négymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Sberbankra, s – az intézményi rendszerfejlesztés időigényét is figyelembe véve – július 31-i határidővel kötelezte, hogy a jogsértő gyakorlatot szüntesse meg, és az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét díj, illetve költség átmeneti felszámítása nélkül biztosítsa az arra jogosult fogyasztók számára.

A bírság összegének megállapítása során az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat a vizsgált időszak alatt végig, valamennyi ingyenes készpénzfelvételre jogosulttal szemben fennállt. A bank javára értékelte azonban, hogy a készpénzfelvételért felszámított és beszedett díjakat utólag kamattal együtt jóváírta a fogyasztók számláján.

A Sberbank tiszteletben tartja az MNB határozatát. A hitelintézet közölte: ügyfelei érdekében a lehető leggyorsabban eleget kívánt tenni a 2014. február 1-jétől élő, havi két alkalommal, maximum 150 000 forintig költségmentes készpénzfelvételt biztosító rendelkezésnek. A legrövidebb idő alatt kivitelezhető technikai megoldásnak a tranzakciós költségek kamatokkal együtt történő, utólagos visszatérítése bizonyult.

A felmerülő költségeket visszaértéknapozva írták jóvá, ezzel garantálva, hogy az ügyfeleket semmilyen hátrány ne érje. A Sberbank tiszteletben tartja az MNB határozatát, és a döntésben foglaltaknak megfelelően augusztus 1-jével technikailag is megváltoztatja a tranzakciós díjak elszámolásának rendszerét.