A csok bővítésével óriásira nőtt a kész- és könnyűszerkezetes házak iránti kereslet az elmúlt hetekben. A készházakat építő szakemberek közül azonban sokan külföldre mentek dolgozni, ami megemelte az itthoni szakmunka és ezzel a készházak árát.

Tavaly év végén óriásit nőtt és azóta is töretlen az érdeklődés a készházak iránt, ami egyértelműen a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok) köszönhető – írja a Magyar Idők Kárpáti Józsefre, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnökére hivatkozva.   

Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy jelenleg jelentős munkaerő-problémával küzdenek a vállalkozások, mivel a készházszerelő csapatok nagy része külföldre ment a megrendelések és a jobb fizetés után. A mostani helyzetben biztos, hogy többet kell adni a szakmunkásnak, ami a munkadíjat, így a készházak árát is növeli – tette hozzá Kárpáti József.

Hársasi Tibor, a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületének elnöke szerint nagy fellendülés várható, mert már most annyi ajánlatot kértek tagjaiktól, mint tavaly egész évben. Szerinte a támogatási formák révén fehéredés indulhat az ágazatban, viszont az árak is nőnek majd, amit a megrendelők egyelőre nehezen vesznek tudomásul és meggyőződésük szerint az árak tavalyihoz képest 20-30 százalékkal csökkentek.

Az egyesületi elnök szintén megemlítette, hogy katasztrofálisan állnak munkaerővel, jó asztalosokat, ácsokat például egyre nehezebb Magyarországon tartani. Hársai Tibor közölte, hogy emelkedő bérek mellett négyzetméterenként legalább 200 ezer forint plusz áfával kell számolni, tehát egy könnyűszerkezetes ház építése alapesetben, mindenféle extra nélkül is 20-25 millió forintba kerülhet.