A világ népességének kétharmada városokban fog élni 2030-ra, a többségük olyanokban, ahol a lakosság száma meghaladja a 10 millió főt – állítja legújabb jelentésében az Allianz.

Jelenleg 29 óriásvárost számolunk világszerte, melyek száma igen gyorsan növekszik. A lakosok, az épületek és az infrastruktúra exponenciálisan növekszik ezekben a városokban, ahogy a rendelkezésre álló szabad terület mérete csökken. Többségük alacsonyan fekvő parti régiókban található, melyeket különösen érzékenyen érint a klímaváltozás és az extrém időjárási események – olvasható a Biztosítási Szemlében.

A mai városi terek egyre hatalmasabbak, és növekedésük folyamatos. Az 1950-es években egyedül New York és Tokió lakossága haladta meg a 10 milliót, 2030-ra a számuk 40 fölé emelkedhet. 2020-ra Sanghaj akár gigavárossá is kinőheti magát, több mint 170 millió lakossal – ami Németország lakosságának több, mint kétszerese!

Az óriásvárosok növekedése elsősorban ázsiai jelenség: tízből hat megaváros itt található – derül ki a jelentésből. Becslések szerint az ázsiai középosztály létszáma 2020-ra elérheti az 1,75 milliárd főt, akik egyre nagyobb vagyon felett rendelkeznek.

A jobb munkalehetőségek és a jobb infrastruktúra egyre több fiatalt vonz a városokba, ahol a befektetések is koncentrálódnak. Az OECD szerint csak idő kérdése, hogy egyes nagyvárosok gazdasági befolyása nagyobb legyen, mint egész országoké.

A jövő óriásvárosaiban az emberek többsége egyre kisebb háztartásokban él majd, szemben a hagyományos családi egységgel. A lakóterek iránti kereslet ezért folyamatosan nőni fog, amely kihívást az innovatív technológiák, például a 3D-nyomtatott házak tudnak megoldani – állítja az Allianz.