Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Prágai Kereskedelmi Kamara, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara Pozsonyi Regionális Kamarája, valamint a Varsói Kereskedelmi Kamara.

„Egy mindenkiért, mind a négyen egyért – nyitotta meg az ünnepélyes nemzetközi eseményt Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében. A Visegrádi Négyek fővárosi kamaráinak elnökei kiemelték, hogy szándékuk szerint minden eddiginél szorosabbra fűzik együttműködésüket, a jó gyakorlatok, követendő példák megosztásával, közelebb hozva egymáshoz a mindennapokban Budapestet, Pozsonyt, Prágát és Varsót.

Az elmúlt egy évben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megerősítette nemzetközi aktivitását, 2017-ben 8 bilaterális és multilaterális nemzetközi kamarai együttműködési megállapodást írt alá, valamint 60 külgazdasági témájú rendezvényt szervezett meg, amelyeken összesen több mint 2000 vállalkozó vett részt.

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb külgazdasági célja a BKIK számára a Visegrádi Négyek fővárosi kamaráinak szorosabb együttműködése és az ebből létrejövő „V4/C4 Csoport” megalakítása és sikeres koordinálása. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tagjai, regisztrált vállalkozói elsősorban a közeli, szomszédos országokkal, a közép-európai régió vállalkozásaival bonyolítják le külkereskedelmük, külgazdasági tevékenységük nagyobbik részét. A V4 országok fővárosi iparkamaráival történő gazdasági, kamarai kapcsolatok fejlesztése nemzetpolitikai, kamarapolitikai szempontból egyaránt stratégiai fontosságú feladat. A BKIK ennek megfelelően kiemelt prioritásként kezeli a visegrádi országok fővárosi gazdasági kamaráival való együttműködést, gazdasági és gazdaságpolitikai szövetség létrehozását, ápolását.

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb sikere, hogy a BKIK előkészítette a V4 országok fővárosi kamarái által újonnan létrehozandó szövetség (V4/C4) alakuló nyilatkozatát is, amelyet a magyar V4 elnökség ideje alatt, ünnepélyes körülmények között 2018. április 19-én írtak alá Budapesten.

Az aláírást megelőzően a négy fővárosi kamara képviselőjét szűk körű találkozón fogadta a Városházán dr. Bagdy Gábor, a gazdasági kapcsolatokért felelős főpolgármester-helyettes, ahol röviden áttekintették a politikai és a gazdasági önkormányzatok együttműködésének jó gyakorlatait – olvasható a BKIK közleményében.

Az aláírók

  • Marek Traczyk

A lublini Katolikus Egyetemen végzett 1984-ben. Szakirányú végzettségeit etikából Bolognában és hebraisztikából Rómában szerezte. Szakmai pályafutása során a Sport és Turisztikai Minisztérium Turisztikai Promóciós Osztályának vezetője, a Világbank megbízottja, a Polonia Polish Rádió igazgató-főszerkesztője, valamint felelős kiadója a Travel Trade Gazette lengyelországi kiadványának. Traczyk úr jelenleg a varsói Kereskedelmi Kamara mellett a Lengyel Média Szövetség elnöke is. Az elnök úr négy nyelven beszél (angol, olasz, héber, arab).

  • Pavel Hadinec

Közgazdasági végzettségét a prágai Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1986-ban. Szakmai pályafutása során vezető pozíciót töltött be pénzügyi, turisztikai, kereskedelmi profilú cégeknél illetve a bankszektorban is szerzett szakmai tapasztalatot. Jelenleg egy pénzügyi befektetésekkel foglalkozó vállalat pénzügyi igazgatója. A prágai Kereskedelmi és Ipar Kamara elnökségi tagsága mellett számos gazdasági érdekképviseleti szervben is vezetőtisztséget tölt be.

  • Igor Junas

A pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát 1974-ben, ezt követően a KERAMETAL CO. Ltd. vállalatnál töltött be több pozíciót Pozsonyban, Londonban, jelenleg a vállalat elnök-vezérigazgatója. 1995-2006 között a Norvég Királyság tiszteletbeli konzulja a Szlovák Köztársaságban. 2006 áprilisa óta Malajzia tiszteletbeli konzulja. A pozsonyi Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöksége mellett a szlovákiai Kereskedelmi és Ipari Kamara, valamint a szlovákiai Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja. Az elnök úr 5 nyelven beszél (angol, német, orosz, cseh, spanyol).

  • Krisán László

A budapesti Külkereskedelmi Főiskolán végzett, szakmai pályafutása során számos pozíciót töltött be kül- és belkereskedelemmel foglalkozó vállalatoknál. Többek között a Konsumexben, a Skála Divatházban és a Korda Filmstúdióban is. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztja mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara EU-forrásokért felelős alelnöki, és a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatói posztját is betölti.