A Magyar-Kambodzsai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) alakuló ülésére 2021. január 20-21. között került sor online formában, Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, illetve Tekreth Kamrang asszony, a kambodzsai Kereskedelmi Minisztérium államtitkárának elnökletével.

Az esemény során a társelnökök áttekintették a két ország közti kapcsolatok fejlődésének legperspektivikusabb területeit, kiemelten a mezőgazdaságot, a vízgazdálkodást, az oktatást, a sportot, valamint a turizmust.

A felek emellett üdvözölték a mezőgazdasági és a vízgazdálkodási témájú együttműködési szándéknyilatkozatok, valamint a kétoldalú légiközlekedési megállapodás aláírását, melyekre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavalyi, phnompeni látogatása során került sor.

A Bizottság ülésén a felek tárgyaltak a kambodzsai vidék infrastrukturális fejlesztését célzó, „100 mintafalu”-projektbe történő magyar bekapcsolódásról is, amire elsősorban a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, valamint a digitális kormányzás területein nyílhat lehetőség kötött segélyhitel program keretében, amellyel kapcsolatban a felek megkezdik az előzetes egyeztetéseket.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy a magyar kormány nagy hangsúlyt fektet a külföldi diákok magyarországi képzésére; a Stipendium Hungaricum program keretében felajánlott ösztöndíjak keretszámának megduplázása révén már a 2021/22-es tanévtől kezdődően évente 30 kambodzsai diáknak lesz lehetősége Magyarországon megkezdeni felsőoktatási tanulmányait.

A felek üdvözölték, hogy a külkereskedelmi forgalom a két ország között az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott; 2016 és 2019 között csaknem megnégyszereződött. Ennek további előmozdítása érdekében a felek egy, a két ország üzletembereinek részvételével megtartandó üzleti fórum mielőbbi megrendezését határozták el.

(Forrás: KKM)