A Pénzügyminisztérium (PM) egy friss közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövőre akár 280 ezer forintos összegű adójóváírással is számolhat.

Az öngondoskodást adókedvezményekkel segíti a kormány. Idén mintegy 710 ezren vettek igénybe adókedvezményt az önkéntes pénztári megtakarításaik után, az érintettek összesen több mint 28 milliárd forintnyi adót spóroltak meg – derült ki a közlésből.

A tájékoztatás alapján a családok és a lakosság pénzügyi tudatosságának a javulását az is igazolja, hogy az előző évben benyújtott bevallásokban szereplő adatokhoz képest idén több mint 107 ezerrel nőtt a nyugdíjcélú megtakarításaik után adókedvezményt igénybevevők száma. Tehát ebből az következik, hogy ennyivel többen választották az öngondoskodásnak ezt a népszerű, a kormány által adókedvezménnyel is támogatott formáját.

A PM kiemelte, hogy a kormány célja a kiszámítható nyugdíjas évek támogatása, a pénzügyi tudatosság fejlesztése, valamint az öngondoskodás erősítése. Mint írják, alapvetően három nyugdíjcélú megtakarítás létezik: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár.

A közlésben emlékeztettek, hogy minden befizetés után igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetőleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint a felső korlát.

A legszebb az egészben, ha valakinek több nyugdíjcélú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja 280 ezer forint. Ezt az adókedvezményt már jövőre igénybe is vehetik azok a magánszemélyek, akik még idén kötnek ilyen szerződést.

(NT)