Szlovákia lakosságának 52 százaléka támogatja az Európai Uniót. A közép-európai országok közül e tekintetben Magyarország után a 2. helyen áll, megelőzve Csehországot – derül ki a Globsec társaság által megrendelt reprezentatív felmérésből.

A vizsgált közép-európai országok (Szlovákia, Csehország és Magyarország) közül Szlovákia 12 százalékkal a legnagyobb mértékben hajlik az oroszbarát irányultsághoz, egyúttal rájuk jellemző legnagyobb mértékben az USA-ellenesség.

Ezt mutatja az ezer felnőtt résztvevő közreműködésével a Focus közvélemény-kutató ügynökség által készített közvélemény-kutatás eredménye – írja a hirek.sk.

„A szlovákok 59 százaléka negatívnak tartja az USA Európában betöltött szerepét. Ráadásul 60 százalékuk azt hiszi, hogy az USA a NATO katonai tömböt arra használja, hogy uralni tudja a kisebb országokat. Figyelemre méltó az a megfigyelés, hogy a 19-24 év közti szlovákiai fiatalok 29 százaléka jobban bízik az alternatív médiában, miközben azok nézettsége folyamatosan nő” – állapítják meg a felmérésben.

Jelentős mértékű ellenállás mutatkozik a NATO infrastruktúrájával szemben. A szövetséges bázisok saját területén történő építését a csehek 56, a szlovákok 55 és a magyarok 34 százaléka ellenzi. Magyarországon már működik ilyen katonai légi bázis.

Némileg nagyobb a semlegességet támogatók tábora. Bár csupán a szlovákok 20 és a csehek 17 százaléka utasítja el az ország NATO-tagságát, Csehországban 39, Szlovákiában pedig 47 százalékuk felelte azt, hogy a semlegesség jobb volna országuk NATO-tagságánál. Magyarország esetében 30 százalékos e nézet támogatottsága.

„A térségben az ország vezetőinek politikai szónoklatai és az Oroszországgal folytatandó intenzív politikai együttműködés ellenére Magyarországban mutatható ki a legjelentősebb mértékű, azaz 47 százalékos NATO-támogatottság. Az említett országok közül Magyarország számít a leginkább euro-optimista országnak is. Ez a helyzet azonban megváltozhat a kvótaellenes népszavazás előtti kampány során, amely határozott hangot üt meg Brüsszel ellen” – mutatnak rá a felmérésben.

Az egész régióban csökken az uniós tagság és az integrációs folyamat támogatása. A hagyományosan az egyik leginkább EU-párti országban, Szlovákiában is jelentős mértékben csökken az EU támogatottsága, amely 2010-ben 68, 2016-ban már csak 52 százalékos volt.

A csökkenést a jelenlegi menekültválság is befolyásolja. Magyarországon a megkérdezett lakosok 54 százaléka azt gondolja, hogy a tagság jó dolog. Csehországban csak a 32 százalékuk volt ezen a véleményen.