Azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is lehetőségük van az 1 százalékos mértékű iparűzési adóra, amelyek nem nyilatkoztak erről 2021. vagy 2022. február 25-ig – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group tanácsadó cég.

Kiemelték: akik nyilatkoztak és mégsem jogosultak a kedvezményes iparűzési adó mértékre – például az összeszámítási szabály figyelmen kívül hagyása miatt -, a nyilatkozatuk visszavonásával és helyes bevallás benyújtásával előzhetik meg az esetleges szankciókat.

A nyilatkozat visszavonására e-papíron küldött levélben van lehetőség, erre a célra külön nyomtatvány nem áll rendelkezésre.

A helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék volt 2021-ben, és lesz 2022-ben is azon mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek nettó árbevétele, illetve mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint, továbbá foglalkoztatottaik száma nem haladja meg a 250 főt – emlékeztettek.

Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy mind a létszámra vonatkozó feltételt, mind a mérlegfőösszegre vagy árbevételre vonatkozó feltételt a kkv törvény összeszámítási szabályainak megfelelően a partner és kapcsolódó vállalkozásokkal együtt kell vizsgálni.

Az átmeneti támogatásnak minősülő iparűzési adókedvezményt (tehát a meg nem fizetett adót) nem kell egyéb bevételként elszámolni – közölte a tanácsadó társaság egyedi kérdésben kiadott adóhatósági véleményre hivatkozva.

(Forrás: MTI)