Az albérletárak a koronavírus-járvány hatására csökkenti kezdtek, majd a szigorítások jelentős részének megszüntetésével drasztikusan megugrottak felfelé, melyet a 2021-es őszi iskolakezdés is tovább erősített. Az Ingatlannet.hu összegyűjtötte, milyen átlagos négyzetméter árakkal kell számolniuk azoknak, akik a fővárosban vagy a nagyobb vidéki megyeszékhelyeken szeretnénk bérbe venni egy ingatlant.

A járvány vége óta már ennyit emelkedtek a bérleti díjak

Tavaly augusztus óta több kerületben is jócskán megnövekedtek a kiadó lakások átlagos négyzetméter árai. A legnagyobb mértékű, átlag 10%-os áremelkedés a XVI. és XIII., kerületben történt. Ezekben a városrészekben még az előző nyáron átlagosan 116-152 ezer forint volt egy 50 m² alapterületű lakás havi díja, addig idén augusztusban már átlag 129-165 ezer forint.

Az VIII., VII. és a XI. kerületben 8-10%-kal voltak olcsóbbak az albérletek idén 12 hónap elteltével. A korábbi példában vett lakást az év elején az VIII. kerületben 163 ezer forintért, a VII. kerületben 169 ezer forintért, a XI. kerületben 178 ezer forintért lehetett kivenni. Egy évvel később pedig már 13-17 ezer forinttal kevesebb volt az átlagos havi díjuk.

Tapasztalhattunk némi ármozgást a V. és II. kerület albérletpiacán is, de ezek nagyon kismértékűek voltak, inkább csak stagnálásnak mondhatók. Az elmúlt 12 hónapban így egy 50 m²-es bérlemény havi díja a V. kerületben 203-204 ezer forint, a II. kerületben 196-197 ezer forint volt.

Mi a helyzet hazánk nagyobb városaiban?

Koronavírus ide vagy oda, Magyarország legtöbb városában emelkednek az albérleti díjak. A legnagyobb mértékű növekedés Miskolc városában volt, ahol közel 19%-ot ugrott az átlagár 12 hónap alatt. Míg tavaly augusztusban egy 50 m²-es lakást átlagában véve 91 ezer forintért lehetett kivenni, addig idén augusztusban már 20 ezer forinttal magasabb átlagáron.

A vizsgálatba vont megyeszékhelyek közül Miskolcon 15 ezer forinttal, Debrecenben és Veszprémben pedig átlagosan 8 ezer forinttal kértek többet a főbérlők egy 50 m²-es lakásért.  Ezekben a népszerű egyetemi városokban így a példában vett 50 m² alapterületű lakás bérleti díja 2021 augusztusában Miskolcon átlag 111 forint, Debrecenben és Veszprémben pedig 125-127 ezer forint lett.

Ugyancsak az igen közkedvelt Szegeden és Pécsen is áremelkedés figyelhető meg az elmúlt egy éves periódus alatt, de még a 8%-ot se érte el a drágulás mértéke. Tehát az idei év nyolcadik hónapjában Szegeden vagy Pécsen albérlet iránt érdeklődőknek szinte megegyező átlagáron, 109-110 ezer forintért kínáltak kiadásra egy 50 m²-es kislakást.

Meddig tart a drágulás a hazai lakáspiacon?

Hazánkba a tavalyi esztendő óta átlagosan 15-18 százalékkal emelkedtek a téglaépítésű lakások kínálati árai. Az újépítésű téglalakások és a vidéki családi házak iránt volt az elmúlt egy éves periódusban a legnagyobb mértékű a kereslet. Ezek az ingatlantípusok népszerűségüket főként a családi otthonteremtési támogatásnak köszönhetik. 2020 első negyedévéhez képest az áremelkedés Budapesten 2,1 százalékos, a vidéki városokban 13,2 százalékos és a községekben pedig 24,3 százalékos volt.

Várható e csökkenés az eladásra kínált lakások áraiban? Ezt a kérdést 2021 negyedik negyedévében igen nehéz megválaszolni, hiszen betette már a lábát az életünkben a negyedik hullám. Viszont egy biztos, hogy amíg élénk a kereslet, addig nem várható jelentősebb csökkenés az eladásra kínált lakások áraiban.