Elemzés készül a nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérének kezeléséről Romániában. A kormány azt ígéri, hogy az eredményeket nyilvánosságra hozzák.

Nem szűnik meg a nyugdíjbiztosítási rendszer második pillére – jelentette ki hétfőn Mihai Tu­dose miniszterelnök (a fotón) – írja a Krónika.

Bejelentette, hogy elemzést kért Lia Olguța Vasilescu munkaügyi minisztertől az alapba befolyt összegek kezeléséről, és arról, hogy mennyibe kerül ezeknek az összegeknek a kezelése. Megjegyezte: az eredményt nyilvánosságra hozzák.

A román kormányfő azt követően szólalt meg a témában, hogy Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter vasárnap este a România Tv műsorában arról beszélt, adatokat kért a Pénzügyi Felügyelettől (ASF) a nyugdíjbiztosítás második pilléréről.

A miniszter látni akarja, hogy a nyugdíjak kiszámítása hasonló lesz-e az államihoz. Leszögezte: nincs szó államosításról vagy a pillér megszüntetéséről.

Azt követően kezdték el a kormány tagjai vehemensen cáfolni a magánnyugdíjak államosítására irányuló szándékot, hogy Ionuț Mișa pénzügyminiszter, miután a parlamenti bizottság igazolta mandátumát, közölte: felszámolják a nyugdíjbiztosítás második pillérét, az eddig befizetett összegeket visszakapják a hozzájárulók. A későbbiekben a kormányfő cáfolta ezt.