A magyar startupok munkája izraeli szemmel is világszínvonalú – derült ki a Budapesti Vállakozásfejlesztési Közalapítvány és az Izraeli Nagykövetség közös rendezvényén, ahol öt csapat is bemutatkozási lehetőséget kapott.

Május végén izraeli kezdeményezésre rendezték meg a háromnapos, virtuális World Hackathon Day-t, amelyen azokat az innovatív megoldásokat és technológiákat keresték, amelyek az „új realitások” világában lesznek majd elérhetőek. Az esemény célja volt, hogy olyan nemzetközi közösséget és kapcsolati hálót hozzon létre, amely kereskedelmi alapon is működővé teszi az ötleteket, termékeket, szolgáltatásokat.

A World Hackathon Day-en öt magyar startup is részt vett, melyek képviselői a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kijárási korlátozás utáni első offline rendezvényének keretében találkozhattak Izrael Állam budapesti nagykövetével, Yacov Hadas-Handelsmannal.

A találkozó keretében a BVK kuratóriumi elnöke, Szalai Piroska elmondta: ez az esemény is jelzi, hogy Budapest ott van az innovációs világtérképen, és a BVK továbbra is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a magyar startupok megjelenhessenek a legfontosabb nemzetközi rendezvényeken. Ezzel kapcsolatban április óta már mintegy 40 megkeresés érkezett a közalapítványhoz.

Yacov Hadas-Handelsman nagykövet a találkozót „a normalitáshoz való visszatérés” egyik első jeleként értékelte, egyúttal a járványhelyzet tanulságait is levonta. Örömmel számolt be egy sikeres izraeli-magyar együttműködésről a világszínvonalú lélegeztetőgépek gyártásában, de a munka világának átalakulásáról is szót ejtett. Egyrészt rájöttünk, hogy több munkát el tudunk végezni otthonról, mint eddig gondoltuk – mondta, majd hozzátette: az elveszett munkahelyek pótlására is történnek erőfeszítések. „Magyarországnak ugyanaz a legfontosabb erőforrása, mint Izraelnek: az emberi elme” – fogalmazott, és hitet tett amellett, hogy közös munkával az innováció még magasabb fokozatba kapcsolható. Gyakorlati példaként az izraeli-magyar-német autóipari együttműködésben rejlő lehetőségeket hozta fel.

A nagykövet sokáig szolgált olyan, fejlett innovációs kultúrával jellemezhető országokban, mint Németország vagy Katar. Magyarországra nemrég érkezett, de már eddigi tapasztalatai, valamint az országot ismerőkkel folytatott beszélgetései alapján is úgy érzi, hogy mi is jó úton járunk, és ez még „éhesebbé” tehet bennünket a jövőt illetően. A német és a magyar startupperek között csupán annyi különbséget lát, hogy német vagy magyar akcentussal beszélik az angolt. Ezen túl viszont ugyanaz a szellemiség hatja át őket, hasonló ötleteik vannak, ugyanahhoz a világhoz tartoznak. Az is a magyar elmék erejét jelzi, hogy sok izraeli befektetőt nem az ingatlanfejlesztés, hanem az innováció vonz ide, ahol viszonylag alacsony költséggel alapíthatnak sikeres vállalkozásokat. A vállalkozás elhelyezkedése ma már semmit sem jelent: tel-avivi üzletemberek dolgozhatnak Palo Alto-i cégekkel is, legfeljebb késői órán kell telefonkonferenciát folytatniuk. A világ globális faluvá vált, és ha valakinek megvannak a képességei, nem kell aggódnia, bárhol éljen is – összegezte véleményét.

A World Hackathon Day-en az alábbi magyar startupok vettek részt:

  • A Phonic Chat közösségi zenei alkalmazás az Art of Virus projektjével képviseltette magát, amellyel 5 hét alatt 27 ország 170 zeneszerzőjét érték el. A közös zenélés segítséget nyújthat abban, hogy a testi mellett a lelki egészségünket is megőrizzük – vallják az alapítók.
  • A Darts Matek az elsők között tette ingyenessé játékos matematikaoktató alkalmazását a járvány idején. Ezúttal arról számoltak be, hogy az inkubációs fázis végére értek, és az angol, német és holland terjeszkedéshez mintegy 800.000 eurós befektetést keresnek.
  • A Robogaze célja, hogy az alacsonyabb árfekvésű autókban is elérhető legyen a sofőr elalvását meggátló technológia, de a járvány alatt a technológiai megoldásaik távoktatási alkalmazásait is elkezdték felfedezni. A program tapasztalatai alapján a közeljövőben izraeli partner, esetleg befektető bevonását is tervezik.
  • A Framble digitális képkeret a kényszerű távolságtartás idején különösen fontos újítássá vált, ugyanis lehetővé teszi, hogy a frissen feltöltött családi fotók automatikusan megjelenjenek például az idősebb, a technológiát kevésbé ismerő családtagok eszközein.
  • A Playsic App egy interaktív zeneválasztó alkalmazás, amely segít új helyeket, zenéket és embereket megismerni.