A fenntartható növekedésről, azon belül az egységes piacról, a dinamikus digitális gazdaságról és a modern iparpolitika integrációjáról is egyeztetett György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Helsinkiben megrendezett versenyképességi miniszteri találkozón.

Az egyeztetés célja annak megerősítése volt, hogy az európai versenyképesség növelése nem képzelhető el fejlett európai ipari bázis, az Európai Unió régi és új tagállamai közötti gazdasági konvergencia, a tagállamok szuverenitását tiszteletben tartó társadalmi kohézió nélkül.

„Egy jól működő belső piac ugródeszkát jelent a hazai vállalkozások számára, mivel megkönnyíti a magyar cégek európai piacokhoz és globális értékláncokhoz történő csatlakozását. Támogatjuk Európát abban, hogy megvédje stratégiai iparágait és vállalkozásait az Európán kívüli, környezetszennyező technológiák alkalmazása miatt olcsó versenytársaktól, de ellenzünk minden olyan bizottsági javaslatot, amely korlátozza a nyugat-európainál versenyképesebb magyar vállalkozások és munkavállalók szabad munkavállalását az Európai Unióban” – hangsúlyozta György László.

Az államtitkár hozzátette, a polgárok és vállalkozások bizalmának megerősítését belső piaci jogaik érvényesítése tekintetében nem új eszközök bevezetésével, hanem a meglévők megerősítése révén lehet leginkább segíteni. Magyarország kiemelt figyelmet fordít azon tevékenységekre, amelyek célja a termelékenység támogatása, az innováció egész gazdaságban történő érvényesítése, a digitalizáció térnyerésének ösztönzése. E célok eléréséhez járul hozzá egyebek mellett a regionális gazdaságfejlesztés, az egyetemek köré szerveződő tudományos és innovációs parkok hálózatának létrehozása vagy az új ipari PhD programok elindítása is.

„Az Országgyűlés a hazai K+F+I támogatása érdekében a héten fogadta el a kutatási, fejlesztési és innovációs rendszer intézményi struktúrájának és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosításokat. A jogszabályváltozáshoz kapcsolódó intézkedések támogatják a kutatási és a vállalati szféra, valamint a tudomány és a finanszírozás közötti együttműködést, és ezáltal növelik hazánk versenyképességét” – emelte ki György László.

A miniszteri találkozón szó esett az európai ipar jövőjével kapcsolatos lehetőségekről; a klímasemleges, ugyanakkor a tagállamok iparát és a polgárok álláshelyeit nem veszélyeztető lehetséges megoldásokról, és a digitalizáció jelentőségéről is.

(Forrás: ITM Kommunikáció)