Az MNB 2016 végén lezárta a König Bank Zrt.-vel szemben pár hónappal korábban indított piacfelügyeleti eljárását. A jegybank gyors fellépésének köszönhetően az ügyfeleket nem érte kár.

A jegybank 2016 augusztusában, piacfelügyeleti vizsgálata megkezdésekor ideiglenes intézkedésként már megtiltotta a jogosulatlan tevékenység végzését a König Banknak, s annak adatait megjelenítette honlapjának a tevékenységi engedéllyel nem rendelkező társaságokat felsoroló Figyelmeztetések menüpontjában is – emlékeztet közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A König Bank megalapítását követő gyors jegybanki fellépésnek és a nyilvánosság tájékoztatásának is köszönhetően az MNB a most lezárt piacfelügyeleti eljárásában nem azonosított olyan bizonyítékot, amely szerint a társaság ténylegesen üzleti kapcsolatot létesített volna valamely érdeklődővel. A König Bank a feltártak szerint azonban megkezdte banki működését, noha erre nem rendelkezett jegybanki engedéllyel vagy regisztrációval. Azután, hogy az MNB törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett az ügyben, a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága is intézkedést hozott a társasággal szemben.

Alapvető fontosságú, hogy a befektetők üzletkötés előtt tájékozódjanak a jegybanknál egy-egy szolgáltató működésének jogszabályszerűségéről, s maguk is tájékoztassák az MNB-t egy-egy új gyanús piaci szereplő megjelenéséről, tevékenységéről. A jegybank saját adatai, a társhatóságoktól és az ügyfelektől kapott információk mellett folyamatos médiareklám-figyelést is végez, egyebek közt a jogosulatlan piaci szereplők kiszűrésére, szükség esetén piacfelügyeleti eljárás megindítására. A végleges adatok szerint az MNB tavaly 44 piacfelügyeleti határozatot hozott, közel 3,9 milliárd forint bírságot kiszabva (szemben a 2015-ben lezárt 15 határozattal és mintegy 1 milliárd forint bírsággal.)

Rendkívüli kockázatot jelent, ha egy befektető a jegybanki figyelmeztetések ellenére mégis üzleti kapcsolatba lép egy jogosulatlan szolgáltatóval. Elveszett befektetéséért kártérítést esetlegesen csak a – jellemzően a jegybank feljelentése alapján – meginduló, akár évekig húzódó büntetőeljárásba magánfélként belépve remélhet, gyakorta kis eséllyel. Az MNB a megelőző intézkedéseiről szóló sajtóközleményeit minden esetben eljuttatja a teljes magyar sajtónak. Utóbbinak jelentős szerepe – s egyúttal felelőssége is – van, hogy felhívja a figyelmet egy-egy konkrét jogosulatlan szolgáltató tevékenységének kockázatára, illetve a jegybank ezzel kapcsolatos intézkedéseire.