Még éveket kell várni arra, hogy elárasszák a romániai gyógyfürdőket a német vendégek – nyilatkozták egybehangzóan a kérdésben érdekelt szakemberek.

A Krónika azt követően tette fel a kérdést, hogy a Profit.ro gazdasági és pénzügyi hírportál azt írta, a romániai gyógyfürdőket elismerik Németországban, és a német egészségbiztosítók megtérítik a romániai gyógykezeléseket is.

A híroldal újságírója annak apropóján jelentette ezt ki, hogy egy erre vonatkozó egyezményt írt alá a Romániai Gyógyfürdők Szövetsége (OPTBR), az Országos Turisztikai Hatóság (ANT) és a romániai turizmust Németországban népszerűsítő hivatal.

A szakemberek szerint azonban még évekig kell várni, amíg ez a célkitűzés a gyakorlatban is megvalósul. Az egyezmény csak kiindulópontja egy folyamatnak, hogy a hazai gyógyfürdőkben, a gyógykezelést biztosító négycsillagos szállodák Németországban is elismert tanúsítványt kapjanak.

„Ez egyelőre csak egy lehetőség, ami a gyakorlatban pár év múlva valósulhat csak meg” – szögezte le Godra Árpád. A szovátai Danubius Health Spa Resort értékesítési igazgatója kifejtette, ahhoz, hogy a romániai kezelőbázisok, gyógyfürdők a német egészségbiztosítók partnerei lehessenek, a megegyezésből egyelőre épp a legfontosabb fél hiányzik: a német egészségbiztosítási pénztárak szövetsége. Ez a szakmai szervezet pedig rendkívül szigorú feltételeket szab: egy minőségbiztosító rendszer alkalmazását és ez alapján kiállított tanúsítványt kér.

Godra Árpád hangsúlyozta, többéves folyamat a feltételek teljesítése, és az még csak lehetőségét teremti meg annak, hogy a különböző német biztosítókkal szerződést köthessenek a romániai gyógykezelő központok. S még ez is csak egy lépés, csak annyit jelent, hogy a romániai gyógyfürdők egyáltalán versenyhelyzetbe kerülhetnek a már német tanúsítvánnyal rendelkező európai gyógyfürdőkkel.

„Ezután lehet csak megküzdeni a vendégért valamilyen piaci előny mentén, ami lehet a természeti adottság, de Romániában leginkább az ár” – szögezte le Godra Árpád. Hozzátette, mindenképpen üdvözlik, hogy a romániai szakmai szervezetek, a szakhatóság keresi a kitörési lehetőségeket, de ez egyelőre még csak műhelymunka.

Kutatásokra van szükség, tanulmányokkal kell alátámasztani a különböző kezelések, mofetták, borvizek gyógyhatását, hiszen például a kovásznai kezelések orvosi javallatát az országban sokan ismerik, ám külföldön ez nem ennyire egyértelmű – vallja Albert Zoltán.

A Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke hangsúlyozta, már az is generálhat turisztikai beruházásokat, fejlődést, ha a német tanúsítványok megszerzésének a folyamatát elindítják a hatóságok, a szakmai szervezetek.

Emlékeztetett, a helyi piacot kiszolgáló egységek gyakran megelégedtek a gyenge szolgáltatásokkal, például Kovásznán jól működött az állami gyógykezelési jegyekkel érkezőkre alapozott forgalom.

„A román egészségbiztosító évekig jó fejőstehénként működött, a kezelőbázisok nem fektettek be semmit, gyenge szolgáltatást kínáltak, de a rendes piaci árat felszámolták a biztosítónak” – idézte fel a turisztikai szakember, aki ellenben ma már azt tapasztalja, hogy az utóbbi időben kezdtek ráeszmélni, hogy ez így sokáig már nem tartható, és Kovásznán több szállodát is fejlesztettek.