Már csak egy hónapig lehet beadni a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében elnevezésű pályázatot. A programon belül kis- közepes- és nagyvállalkozások kérhetnek innovatív fejlesztéseikre maximum 500 milliós támogatást. Kizárólag Pest megyén kívül működő igénylőket várja a kiíró NGM.

A felhívást ugyan több mint egy éve el lehet érni, ez idő alatt viszont nem sikerült még a konvergencia régióban (Pest megyén kívül) működő vállalkozásoknak a felkínált 120 milliárdos keretösszeget lejegyezni. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint ennek az lehet az oka, hogy a pályázatba bekerült számos fék, ami nehezített pályára állítja a jelentkezőket és leginkább olyan vállalkozások számára nyitja meg a kapukat, akik már a beadáskor jelentős tőkével, kapacitásokkal rendelkeznek. 

A korábbi kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos GINOP pályázatoknál tapasztalható volt néhány hónap leforgása alatt az akár 7-8-szoros túljegyzés, most egy évvel az indulást követően még a felét sem sikerült a pályázóknak lekötniük. A tervbe vett projektben a büdzsé harmada költhető csak beruházásra. Nagyobbrészt a pályázóknak bérekre vagy alapanyagokra kell fordítaniuk a költségeiket.

A leírás szabályozza a projektre elkölthető munkabérek összegét is, viszonyítva a pályázó beszámolójában szereplő összegéhez. Így lényegében a kisebb bérből, kisebb létszámból dolgozó vállalkozások gyorsan ki is esnek. A korábbi pályázatokkal szemben az elnyerhető támogatás mértéke is csökken, ami különösen a nagyobb méretű vállalatok számára jelent hátrányt. Korábban egy közepes vagy nagyvállalat akár 50-60 százalékos támogatást is kaphatott, most ez 35-45 százalékra csökken. Nyilván, ha a pályázóknak éppen tervbe van véve valamilyen innovációval kapcsolatos beruházásuk, akkor ez az összeg is remekül jön.

A pályázat másik különlegessége, hogy a vissza nem térítendő támogatáshoz kapcsolódik egy kedvező kamatozású kölcsön, amit kötelező felvenni. A kamat ugyan két százalék, de elég nehezen magyarázható a külföldi tulajdonban lévő vállalkozások menedzsmentjének, hogy miért is szükséges nekik hitelt felvenni.

A számos korlátozás és buktató mellett ez egy remek pályázási lehetőség, és talán idén az utolsó, ahol a nagyobb méretű vállalkozások 500 millió forint támogatást tudnak lehívni egy-egy projektjük megvalósítására. Nincs még egy olyan pályázat jelenleg és nem is várható már idén, ahol vállalkozások innovációra tudnak jelentős összegeket támogatásból finanszírozni a Pest megyén kívüli településeken – véli a Via Credit szakértője.

A fent említett pályázaton kívül csak négy másikra pályázhatnak idén a vállalatok kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (röviden: NKFIH) három pályázatot írt ki 2018. január 9-én olyan termékek és szolgáltatások fejlesztése, továbbfejlesztése céljából, amelyek innovatívnak minősülnek, és a pályázó vállalkozás jelentős bevételekre tehet szert.

Ezek a pályázatok hiánypótló lehetőséget biztosítanak a Közép-Magyarország régió számára. Forráshoz juthatnak a mikróvállalkozások; az elmúlt évek pályázataihoz képest jelentős, akár 100 millió forint összeggel. Ezen kívül olyan, közép-és nagyvállalatok, amelyek kimaradtak a korábbi évek támogatásaiból.

Azon vállalkozásoknak pedig, amelyek Pest megyén kívül működnek, még mindig rendelkezésre áll egy maximum 500 millió forintos támogatási program, a GINOP-2.1.2 kódjelű kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos felhívás is. Ennek beadási határideje a január 9-én kiírtakhoz hasonlóan ugyancsak 2018. február 28.