Az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény rendelkezései az adó megállapításáról 2023. december 31-ig még alkalmazhatók, az idén év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében nincs változás – tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság felidézte: az Amerikai Egyesült Államok tavaly július 8-án diplomáciai úton értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményét Magyarországgal január 8-val.

Forrásadós jövedelmeknél a 2024. január 1-jén vagy ezt követően fizetett, illetve beszámított összegekre, míg egyéb adók esetében a 2024. január 1-jén vagy ez után kezdődő adózási időszakokra az egyezmény rendelkezései hatályukat vesztik.

Ez a személyi jövedelemadó szempontjából azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét állam saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az Egyesült Államokból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni.

Társasági adó szempontjából szintén úgy kell kezelni az amerikai és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmet, mint amely nem egyezményes országból származik, így az Egyesült Államokból származó forrásadós jövedelmekből – például osztalék, kamat – a saját belső szabályai szerinti mértékű forrásadót vonhat le – jelezte az adóhatóság.

(Forrás: MTI)