A korábban több mint 200 millió euró veszteséget felhalmozott, állami tulajdonban levő szlovák Általános Egészségbiztosító új tervet dolgozott ki. Az elképzelések szerint a takarékoskodás komolyan érintené az ügyfeleket is.

A biztosító terveiben megjelent például a receptekre felírt gyógyszerárak térítésének országos szintű csökkentése, továbbá az állami egészségbiztosításból fizetendő orvosságok áruforgalmi adójának eltörlése. Az összes olyan gyógyszertár és körzeti orvos kötelező szerződéskötését eltörölnék, amelyeket a biztosító ügyfelei látogatnak – írja a hirek.sk.

„A külső intézkedések nem részei a tervezett 115 millió eurós megtakarításnak” – mondta a VšZP szóvivője, Petra Balážová.

Az egészségbiztosító idén a fenti összeget saját, főként az egészségügyi ellátást érintő intézkedéseivel akarja megtakarítani. Miroslav Kočan, a VšZP vezetője úgy véli, hogy ez a pácienseket nem érinti. Ugyanakkor az elképzelések között több olyan is szerepel, ami kihatással lehet az emberek pénztárcájára.

A megvitatandó lehetséges takarékossági intézkedések között vannak egészségügyi segédeszközök, így az ágyak, a pelenkák és a kategorizálási jegyzékben szereplő, személyes higiéniával kapcsolatos segédeszközök kiiktatása – azokat nem fizetnék majd meg a pácienseiknek.

Szó esik egyes diétás élelmiszerfélék megtérítésének átértékelési lehetőségéről.

Azt is megfontolásra javasolják, hogy töröljék el a szociális szolgáltatásokat nyújtó létesítményekkel történő szerződéskötésre és az ott dolgozó nővérek gondozói ellátásának finanszírozásra vonatkozó lehetőséget. Az egészségbiztosítók ezzel 2014 óta élhetnek. Ugyancsak javasolják a nagykereskedelmi forgalmazók és patikák gyógyszerekkel kapcsolatos kereskedelmi árrésének a csökkentését.

Az orvosságok terén a VšZP szerint a gyógyszerek új jegyzékének a bevezetése is segíthetne. Arra azon gyártók gyógyszerei kerülnének fel, amelyek azokat olcsóbban kínálnák.