A Gazpromnak minden alapja megvan arra, hogy bizalommal tekintsen az európai üzleti lehetőségek elé – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese a Budapest Energy Summit konferencián hétfőn.

A Gazprom a kereskedelmi realizmus talaján áll és politikai felhangok nélkül ítéli meg az üzleti lehetőségeket Európában – mondta Alekszandr Medvegyev.

Szólt arról is, hogy az orosz óriáscég minden gázvezeték-beruházása mögött gazdasági érdek, az energiaszolgáltatók és az ügyfelek közös érdeke áll.

Elmondta, hogy miközben Európában a gázfelhasználás 2015-ben 5,6 százalékkal nőtt az előző évihez képest, az idei első három negyedévben pedig négy százalékkal, a Gazprom európai gázexportja az idén már 12 százalékkal rekordszintre emelkedett. A számítások szerint Európában az elkövetkező évtizedben gázellátási deficit fog kialakulni és a Gazprom készen áll fedezni a hiányt.

A Gazprom vezérigazgatója bizonyos szempontból érthetőnek tartja, hogy Európa az orosz gáztól való „függőségének” enyhítése érdekében energiaellátási forrásainak diverzifikálására törekszik, rámutatott azonban, hogy valójában a világ egyetlen régiója sem rendelkezik olyan diverzifikált forrásokkal, mint Európa.

A technológia jelenlegi állása szerint lehetséges gázt beszerezni a világ legtávolabbi szegleteiből is, ez azonban nem feltétlenül gazdaságos, és főleg nem biztonságos.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyasztók inkább az orosz gázt kedvelik – mutatott rá. Elmondta, hogy a Gazprom már tartott aukciókat és értékesített gázt a spot piacon is, és rendszeresen magasabb árakat ért el a szerződéses áraknál. A cég rendszeres aukciókat tervez a jövőben.

Elmondta, hogy egyértelmű gazdasági előnyt jelent az Északi Áramlat második vezetékének a megépítése, ami a legrövidebb úton juttatja el az oroszországi gázt az európai piacra anélkül, hogy ehhez tranzit országot kellene igénybe venni. Az Ukrajnán keresztül húzódó vezetékhez képest például az Északi Áramlat másfélszer rövidebb útvonalat jelent – jegyezte meg.

A közép- és dél-európai régió gázellátásának biztosításában az Északi Áramlat is nagy segítség lehet, de az igazi megoldást a Török Áramlat megépítése jelenti. A vezetékpár együttes kapacitása évi 32 milliárd köbméter lesz – mondta Medvegyev. (MTI)

Fotó: MTI/Bruzák Noémi