Az elmúlt egy évben 246 esetben indult eljárás a Nébih halőri szolgálatának vizsgáltai nyomán. A szervezet szakemberei legutóbb Zalaegerszegen fogtak egy mázsa jelöletlen kősüllőt, egy spanyol cég fagyasztott termékeit pedig azért kellett kivonni a forgalomból, mert a hisztamin szintje meghaladta a határértéket.

Egy mázsa fagyasztott, jelöletlen kősüllőt foglalt le egy zalaegerszegi halboltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A múlt heti vizsgálat során több szabálytalanságot is találtak az ÁHSZ és a helyi járási hivatal ellenőrei. A zalaegerszegi boltban árult kősüllő csomagolásán például semmilyen jelölés sem szerepelt, ezért a hal származását nem lehetett megállapítani – derült ki a Nébih közleményéből.

Mivel az ismeretlen eredetű élelmiszer komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, valamint a természetes vizeinkben is megtalálható hal esetében felmerül az illegális halászat és halkereskedelem gyanúja is, ezért az ÁHSZ ellenőrei az igazolatlan eredetű halakat elkobozták és elrendelték azok megsemmisítését. A járási állategészségügyi hatóság szakemberei higiéniai problémákat és további magyar felirat nélküli csomagolt termékeket (például füstölt lazacot, halkocsonyát, rákot, füstölt makrélát) is találtak az üzletben, amelyek forgalmazását megtiltották.

Az ÁHSZ 2015 májusi megalakulása óta 138 vízterületen közel hétezer horgászt ellenőriztek a Nébih halászati felügyelői. A horgászok mellett folyamatosan vizsgálják a halárusító helyeket és a halételeket kínáló vendéglátó egységeket is. Az ÁHSZ egyik kiemelt feladata az orvhalászatból származó, fogási tanúsítvánnyal nem rendelkező, ismeretlen eredetű halak és haltermékek felderítése, valamint azok értékesítőinek leleplezése. Az ÁHSZ ellenőrzései alapján 246 esetben indult eljárás, és szabtak ki halvédelmi vagy halgazdálkodási bírságot.

A halak azonban nem csak akkor adnak feladatot a Nébih szakembereinek, amikor jelöletlen csomagolásban kerülnek a forgalomba. Pénteken például arról számolt be a felügyelet, hogy magas hisztamin tartalom miatt spanyol előállítású, fagyasztott, sárgaúszójú tonhal szeleteket kellett kivonnia a forgalomból. A RASFF gyorsriasztási rendszerén érkezett információk szerint a FILONE DI TONNO GIALLE CONGELATO nevű termékben 241 mg/kg hisztamin tartalmat mutattak ki, miközben a határérték 100-200 mg/kg. A termék forgalomból történő kivonásáról a NÉBIH haladéktalanul intézkedett.

A hisztamin a biogén aminok közé tartozik és a szervezetben (a szervezet valamennyi szövetében, a testnedvekben) megtalálható természetes anyag, amely egyrészt termelődik a szervezetben (a hisztidin nevű aminosavból enzim hatására keletkezik), másrészt a táplálékkal, élelmiszerekkel jut be. Hisztamint tartalmaznak a fermentált élelmiszerek, halak, szalámik, sajtok (főként az érlelt sajtok), borok, sörök, savanyú káposzta. A hisztamin egyik legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Előfordul hisztamin intolerancia, ami az élelmiszerekkel bejutó hisztaminra való túlérzékenység.