Christopher Mattheisen, a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat egyik nagykövete szerint a játékok rendezési jogának elnyeréséhez fontos, hogy jó legyen a koncepció, a magyar fővárosé pedig ilyen.

A Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója az M1 kedd reggeli műsorában beszélt erről, példaként hozva Barcelonát, amely 1992-ben úgy rendezett olimpiát, hogy előre meghatározta, az infrastrukturális és egyéb fejlesztések közül melyeket akarja hasznosítani a játékok után.

„Számtalan direkt és indirekt módja van annak, hogy az olimpia megrendezése megtérülő vállalkozás legyen, s hogy a játékok hozadéka visszajöjjön” – nyilatkozta Mattheisen, s hozzátette: saját iparágában éppen Barcelonában rendeznek minden évben több ezer fős konferenciát, mert ott van ehhez megfelelő infrastruktúra.

Az amerikai üzletembert hétfőn, nyolc másik ismert személyiséggel együtt mutatták be, mint a budapesti pályázat nagykövetét. A felkérésről Mattheisen azt mondta, a legfőbb feladatuk az, hogy azokban a körökben, amelyekben dolgoznak, népszerűsítsék a magyar pályázatot és rendezési szándékot.

„Húsz-harminc éves távlatokban kell gondolkodni a megtérülést illetően, és közben azt sem szabad elfelejteni, hogy Budapest tökéletesen megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda 2020 elnevezésű reformprogramjának, amely a közepes méretű városok gazdaságos olimpiarendezését támogatja” – mondta Mattheisen, majd kiemelte: nincs szükség „gigaolimpiákra”, ésszerűen, megfelelő méretben kell megrendezni az eseményt.

Budapest mellett Los Angeles és Párizs verseng a 2024-es olimpia rendezési jogáért. A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a helyszínről. (MTI)