Fontos dolgok változnak meg a hét első napján: drágul az autópálya-matrica, a HÉV-en változnak a jegyvásárlás szabályai, az OTP pedig kivezeti a papíralapú betétkönyveket.

Október 1-jétől véget ér a türelmi időszak a HÉV-vonalakon, a szeptember elején bevezetett új jegyvásárlási szabályok megszegését hétfőtől kezdve szigorúbban büntetik.

Lesz más közlekedést érintő változás is hétfőn, tizenhét százalékkal drágul ugyanis a heti autópálya-matrica, az eddigi 2975 forint helyett 3500 forintért tudunk majd ilyet vásárolni. A több mint hét személyes személyautók tíznapos matricája is drágul 18 százalékkal, míg az autóbuszok matricája egységesen 15500 forintba fog került az eddigi 13385 forint helyett.

Október elsejétől a nemzeti útdíjfizetési szolgáltató nem engedélyezi viszonteladói partnereinek az országos éves e-matrica eladását, ezt a jövőben kizárólag a társaság ügyfélszolgálati irodáiban és online értékesítési felületein lehet majd megvenni.

Szintén hétfőn lép hatályba a Magyar Nemzeti Bank rendelete, amelynek értelmében az új, öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az adós rendszeres havi nettó jövedelmének 25 százalékát, magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Hétfőtől forgalmazhatják a hitelintézetek a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket, a 3 éves kamatrögzítésű hitelek értékesítése viszont megszűnik. Mindemellett az OTP október elsejével kivezeti papíralapú betétkönyvét, de az ügyfelek a meglévő betétkönyveiket megtarthatják.

Szintén október elsejével lépett volna életbe a közjegyzői díjak emelkedésére vonatkozó rendelet, ezt a rendelkezést azonban az Igazságügyi Minisztérium január elsejére halasztotta.