Tavaly 14 389 új lakást adtak át Magyarországon, 44 százalékkal többet, mint 2016-ban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 997 volt, amely 20 százalékos növekedést jelent.

Budapesten tavaly nem nőtt az épített lakások száma, 2017-ben 2761 új ingatlan használatba vételi emgedélyét adták ki, míg egy évvel korábban 2777 új lakást adtak át. Ezzel szemben a városokban és a községekben több mint másfélszer annyi lakás épült tavaly, mint 2016-ban – közölte a KSH. A használatba vett lakások átlagos alapterülete hat négyzetméterrel száz négyzetméterre nőtt.

A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta.

A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakásokszáma együttesen 37 997, a növekedés átlagosan 20 százalékos, Budapesten több mint másfélszeres. A megyei jogú városokban 9 százalékos a csökkenés. Az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 10 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 8 százalékkal több, összesen 13 216 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 5105, ami 23 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.