Országszerte tiltakoztak hétfőn a román börtönök alkalmazottai, akik a rossz munkakörülmények, főként az alacsony fizetések, az óriási bérkülönbségek, a túlóráért járó pluszjuttatások ki nem fizetése, valamint a súlyos személyzethiány miatt elégedetlenek.

A börtönőröket tömörítő szakszervezet leszögezte: ugyanolyan bérfeltételeket követelnek, mint ami a többi, a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó, védelmi és rendfenntartói rendszerben dolgozó alkalmazottaknak jár – írja a kronika.ro.

Florin Şchiopu, az érdekvédelmi szervezet vezetője úgy nyilatkozott: az ügyben tárgyaltak a Szamosújváron tartózkodó Raluca Prună igazságügyi miniszterrel, akivel azonban nem sikerült megegyezniük követeléseikről, így a tiltakozást folytatják a következő hetekben.

A szamosújvári, a Brassó melletti feketehalmi, a craiovai, a giurgiui és a Konstanca megyei Poarta Albă településen található börtönök alkalmazottai csatlakoztak az akcióhoz – a legtöbb helyen néhány tucatnyian, máshol jóval többen tiltakoztak.

Szamosújváron több mint száz alkalmazott vonult a börtön előtti útszakaszra a 11-től meghirdetett akció előtt már egy órával: a résztvevők Raluca Prună, illetve a Cioloş-kormány lemondását követelték. Az igazságügyi miniszter hétfőn ettől függetlenül látogatott el a Kolozs megyei városba, ahol a börtön keretében, kifejezetten nők számára létrehozott, a norvég kormány által finanszírozott terápiás központot avatott fel.

A börtönörők elsősorban azt tartják felháborítónak, hogy országos szinten mintegy nyolcezer alkalmazottra lenne még szükség a rendszer hatékony működéséhez. A személyzethiány miatt oda jutottak, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben már 1,5 millió kifizetetlen túlóra gyűlt fel. A feketehalmi börtön előtt mintegy félszáz alkalmazott tiltakozott, mint rámutattak: október elsejétől „a törvénynek megfelelően” nem vállalnak több túlórát, mivel egyszerűen nem bírják már a pluszmunkát – közölte a Mediafax hírügynökség.

A helyi érdekvédelmi szervezet adatai szerint már 20 ezer kifizetetlen túlóránál tartanak, a személyzethiány miatt pedig a munkatársak szabadságra sem mehetnek. A Brassó megyei létesítményben fogvatartott 600 rabot 230 börtönőr felügyeli, miközben legalább 320 alkalmazottra lenne szükség.