A várakozásokkal összhangban, 15 bázisponttal, 1,5 százalékra csökkentette az MNB monetáris tanácsa az irányadó kamatot.

A június 23-i döntés volt a zsinórban a negyedik 15 bázispontos vágás azóta, hogy a testület márciusban újraindította a kamatcsökkentési ciklust. A magyar kamatszint a döntéssel egy szintre került a lengyel alapkamatéval (Varsóban július 8-án lesz kamatdöntés).

Az euró/forint árfolyam három óra előtt néhány perccel kevéssel 311 fölött járt, nagyjából 1 forinttal a napi minimum fölött és ugyanannyival a napi maximum alatt. A kamatdöntés miatt nem is lehetett különösebb mozgásra számítani, miután a Reuters által a múlt héten megkérdezett 20 elemző kivétel nélkül 15 bázispontos kamatvágást prognosztizált. A szakemberek egy része szerint az idén tovább csökkenhet a kamat, év végére akár az 1,2 – 1,3 százalékos sávba.

Csehországban az alapkamat jelenleg 0,05 százalék, Törökországban 7,5, Oroszországban 11,5, Ukrajnában 30 százalék.

Így látja a Monetáris Tanács

A Monetáris Tanács megítélése szerint a tartósan laza monetáris kondíciók összhangban vannak az árstabilitási cél elérésével – olvashatjuk a kamatdöntés jegybanki indoklásában. A tanács újra leszögezi: az infláció idén és jövőre is elmaradhat az inflációs céltól, és csak az előrejelzési horizont végén kerülhet a 3 százalékos cél közelébe; a hazai gazdaság élénk növekedése tovább folytatódhat, amihez az erősödő belső kereslet mellett a javuló külső kereslet is hozzájárul.

A tanács közzétette az új inflációs jelentés sarokszámait is. A legutóbbi, márciusi inflációs jelentéséhez képest enyhén, 3,2-ről 3,3 százlékra növelte az idei GDP-növekedés várható ütemét. Márciusban a tanács a fogyasztói árak stagnálására számított, most idén 0,3 százalékos átlgagos inflációt vár.