Egy miskolci székhelyű kereskedelmi és szolgáltató kft. vezeti az adóhatóság idei második negyedéves listáját: több mint 1,5 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg a cégnél.

A második negyedéves listán 222 vállalkozást, illetve magánszemélyt találunk. Az első kilenc helyen csak cégek szerepelnek, a listavezető miskolci vállalkozás után még egy kecskeméti kft. halmozott fel 1 milliárd forintnál nagyobb adótartozást.

A tizedik helyezett perkátai lakosnak is sikerült 766 millióval tartoznia. Hozzá képest szinte „elhanyagolható” a 222. helyen szereplő budapesti hölgy a 10 millió 280 ezer forintos adóhiányával.

A NAV rendszeresen közzéteszi a legjelentősebb adóhiánnyal rendelkező cégek és magánszemélyek listáját. A legfrissebb táblázat adatai a június 30-ei állapotot tükrözik, továbbá a 40923, a 40926, valamint a 40928 adatkezelési azonosító számú nyilvántartásokból származnak – olvasható a NAV honlapján.

E nyilvántartás azon adat(ok) kivételével minősül közhitelesnek, amely adato(ka)t jogszabály más nyilvántartás részeként közhitelesnek minősít.

Mint írják: a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 86. § (1a) bekezdése alapján a hatósági nyilvántartás közhitelessége alapján az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell annak jóhiszeműségét, aki a hatósági nyilvántartásban szereplő adatokban bízva szerez jogot.

Az ellenkező bizonyításáig a hatósági nyilvántartásba bejegyzett adatról vélelmezni kell, hogy az fennáll, a hatósági nyilvántartásból törölt adatról vélelmezni kell, hogy nem áll fenn.