Érezhető a két nappal ezelőtti telefonkonferencia hatása, amelyet Putyin, Porosenko, Merkel és Hollande folytatott. Ukrajnában elhallgattak a fegyverek.

Az elmúlt másfél évben nem volt olyan, hogy 24 órán át ne lett volna valamilyen harci cselekmény a Donyec-medencében – mondta pénteki televízió-beszédében Petro Porosenko ukrán államfő. Szerinte ez már annak a jele, hogy sikeres telefonkonferenciát folytattak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel.

Bár erról nem született megállapodás, Párizs változatlanul azt szorgalmazza, hogy az ENSZ közgyűlés szeptember 28-ai nyitánya  előtt személyes tárgyaláson vitassák meg a tűzszünet kérdését a négyek. Moszkva erre eddig nem adott választ, politikai elemzők most nem tartják valószínűnek, hogy erre szeptember végéig sor kerül.

Az viszont tény, hogy Putyin vezeti az orosz küldöttséget az ENSZ-közgyűlésen, és több megbeszélést már most szervez neki az orosz külügyminisztérium.

Porosenko a bíztató jelek ellenére megjegyezte, hogy az orosz-ukrán határon változatlanul aggasztónak tartja a több ezres orosz katonai jelenlétet.