Januárban máris kilencezren igényeltek sikeresen csok-ot. A legalább három gyermeket nevelők vagy vállalók aránya elérte a 18 százalékot.

Januárban már kilencezer sikeres igénylés érkezett családi otthonteremtési kedvezményre (csok) a bankokhoz – derül ki abból a csalad.hu által idézett az összállításból, amelyet a Magyar Bankszövetség készített a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárság kérésére. Az átlagos támogatási összeg 1 millió 145 ezer forint volt, a csok mellé az esetek 70 százalékában lakáshitelt is felvettek az ügyfelek. (A csok végleges szabályiaról szóló összeállítást ITT találja.)

Az igénylési célok között egyértelműen a használt lakás vásárlása dominál, a támogatások mindössze kilenc százalékát vették igénybe új lakás vásárlásához. A megítélt csok-ok kilenc százaléka jutott budapesti lakások megvásárlására, míg a megyeszékhelyekre további 21 százalék. A támogatások nagy része, 70 százaléka tehát a kisebb városokban vagy községekben segítette az otthonteremtést. 

A megítélt támogatások 30 százalékát egy gyermek, 52 százalékát pedig két gyermek után igényelték. A három gyermekesek az összes csok-kérelem 15 százalékát tették ki, a négy vagy több gyermeket nevelő családok pedig az összes támogatás három százalékát kérték és kapták. (Legalább három gyermek nevelése illetve vállalása esetén lehet élni az új lakás vásárlására illetve építésére igénybe vehető 10+10 mililó forintos támogatással.) Az összes támogatás 35 százaléka volt olyan, ahol még nem volt meg a kifizetés alapját jelentő gyermeklétszám, vagyis megelőlegezték a kettő vagy három gyermeket.