Az uniós agrártámogatási kérelem beadási határidejét május 23-ig meghosszabbították.

144 ezer uniós agrártámogatási kérelem érkezett be múlt szombatig, a tavalyi 180 ezer után. A kérelem beadási határideje egy héttel  későbbre, május 23-ra tolódott – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője hétfőn az M1 csatornán.

Az egységes kérelmet a településen dolgozó falugazdászokon keresztül minden olyan gazda benyújthatja, aki a termeléshez kötött támogatáson túlmenően területalapú támogatást is igényelne akár növénytermesztésre, akár állattartásra.

A támogatás a gazdák mindennapi tevékenységét segíti, de lehetőségeket nyit a jövőben a tevékenységek kiegészítésére, fejlesztésre és az esetleges kiesések pótlására is.

A kapott összeget a mezőgazdasági tevékenységre lehet fordítani, ami növeli a versenyképességet, például növényvédőszerre, agrotechnológiai fejlesztésekre, meglévő eszközök korszerűsítésére, állatjóléti támogatások igénylésére, valamint állathigiénés lehetőségek fejlesztésére.

Süle Katalin szerint az egységes támogatási kérelem szankciómentes beadási határidejének meghosszabbítása egy héttel azért is volt indokolt, mert a tavalyi beadási időszak öt nappal korábban kezdődött az ideinél.