Több mint 20 ezer pályázat érkezett az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra az eddigi három – a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi – régióban, a pályázók közel 70 százaléka a kedvezményezett célcsoportokhoz tartozik – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A lehetőséget az észak-magyarországi régióban is óriási érdeklődés övezte, több mint hétezer pályázó jelezte támogatási igényét. A következő régiós nyitás jövő hétfőn lesz, a nyugat-dunántúli régióban élő nagycsaládosok és a nyugdíjasok nyújthatnak be pályázatot.

Az első alkalommal 2014 őszén elindított program újranyitásának célja a nyugdíjasokat és nagycsaládosokat terhelő kiadások csökkentése volt. A jelenleg rendelkezésre álló 500 millió forintos keretösszeget régiónként osztják el. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető energia- és széndioxid-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.

A támogatás mértéke az új hűtő- vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, de A+ energiaosztályú készülék esetén legfeljebb 25 ezer, A++ energiaosztály esetén 35 ezer, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén 45 ezer forint.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be támogatási kérelmüket.