Tavasz óta meghaladta az ezerháromszázat azon mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) száma, amelyek cégük hatékonyabb és gazdaságosabb működése érdekében igent mondtak a Modern Vállalkozások Programjára.

A magyar kkv-k informatikai lemaradottsága az európai átlaghoz viszonyítva aggasztó méreteket ölt. Sokan érzik, hogy egyre égetőbb lenne racionalizálni a munkafolyamatokat informatikai megoldásokkal, mégis hezitálnak. A megkérdezett cégvezetők mintegy fele ugyanis nem alkalmaz IT munkatársat cégen belül, a legrégebbi számítógépek életkora pedig a 12 évet is eléri.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) közösen olyan szemléletformáló és kompetenciafejlesztő programot hívott életre, amely a hazai vállalkozások digitális fejlődésének előmozdítását, ezzel versenyképességük fokozását segíti informatikai technológiák és megoldások bevezetésével.

A Belegrai Péter (képünkön) vezette pákozdi Mote Kft. egy az 1300 kkv közül, aki fejlesztési céljainak egyik alappilléreként a digitális korszerűsítés mellett tette le a voksát. A jelenleg 18 főt foglalkoztató, dinamikusan növekvő vállalkozás alumínium alkatrészek gyártására specializálódott. Belegrai Péter szerint a gépparkot önmagában fejleszteni nem elég. A szervezeti fejlődésnek az informatikai eszközök fejlesztését is magával kell vonnia a siker érdekében. A Mote egy egyszerűbb ügyviteli rendszerrel működött évekig, melyet nyolc évvel ezelőtt egy, az akkori igényekhez jobban illeszkedő irodai szoftver váltott le.

A rendszer már egy ideje megérett a cserére. Belegrai Péter elmondása szerint a Modern Vállalkozások Programjának IKT tanácsadója sokat segített, rávilágított arra, hol vannak hiányosságaik, hol lehetnek fejlesztési pontok informatikai területen. Olyan vállalatirányítási szoftverre szeretnék a program keretében leváltani a jelenlegit, amely megkönnyíti a döntési folyamatokat, kezeli a gyártást, a vevőállományt, a számlázást és alkalmas a statisztikák lehívására is.

Az ügyvezető a hasonló cégek számára is csak javasolni tudja, hogy vágjanak bele az informatikai fejlesztésbe. A hazai kkv-k nem tartanak még ott, ahol a nyugatabbra lévő országok vállalkozásai, pedig a magyar cégeknek velük kell felvenniük a versenyt. Ehhez pedig egy nagyon fontos lépés ez a pályázati lehetőség – fogalmazott Belegrai Péter.

Az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke, Kott Ferenc is sikeresnek értékelte a program első eredményeit. Elmondta, hogy az előzetes várakozásokat igazolták a cégeknél tett helyszíni látogatások. A hazai kis- és mikrovállalkozások nagy része nem rendelkezik elég információval a digitális technológiákkal kapcsolatban, a vállalati informatikai alkalmazások előnyeit nem ismerik, sokszor bizalmatlanok azokkal szemben. Ezen hatékonyan segít az országszerte működő 29 tanácsadó, akik felmérik a cégek informatikai helyzetét és fejlesztési tanácsokat fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban.

Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerint a korszerű vállalati IKT eszközök, illetve kiemelten az üzleti szoftverek és IT szolgáltatások használata, igénybevétele révén a vállalkozások bevételei növelhetők, kiadásaik optimalizálhatók, hatékonyságuk javítható.

Idén ősszel jelenik meg a GINOP 3.2.2 „Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása” kombinált pályázat, amelyben 17,5 milliárd forintplusz 21,9 milliárd forint pénzügyi eszköz áll rendelkezésre. Ennek keretében vállalati IKT fejlesztésekre támogatásban részesülhetnek a kevésbé fejlett régióban működő hazai mikro-, kis- és középvállalkozások minden ágazatban, az agrártermelő és halászati cégek kivételével. A felhívás tervezete jelenleg partnerségi egyeztetésen van a palyazat.gov.hu-n – ismertette Kara Ákos.