Termelésbe állította az öcsödi gázkutakat a kőolaj- és földgázkitermelő O&GD Central Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a hatvan napos próbaüzem nyár végén, ősz elején ér véget.

A három öcsödi gázkútból jelenleg kettő működik, a harmadik a jövő héten kezdi a termelést. A három kút összesen 6-7 ezer köbméter földgázt fog termelni óránként – mondta el az MTI-nek Breitner Dániel, az O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi ügyek vezetője.

A kitermelt földgáz az endrődi gázüzembe kerül, ahol a megfelelő minőség előállítását követően az országos vezetékhálózatba jut. Az öcsödi beruházás több millió dollárba került, amelyet az O&GD Central Kft. finanszírozott.

A Magyarországon 2013 óta jelen levő és több mint 30 munkavállalót foglalkoztató O&GD Central Kft. budapesti kutatási központtal működik, anyacége a holland Sand Hill Petroleum B.V.

A kft. kutatásokat folytat a Körös, Nádudvar és Újléta kutatási területeken, az Erdélyi-medence öt területére előkutatási engedéllyel rendelkezik. Ezen túl a legutóbbi koncessziós körön további négy koncessziós területet nyert Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa térségében.

Fotó: Mészáros János/MTI