A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű e-szja rendszerének indulása óta, másfél napja már közel százezren nézték meg a bevallási tervezetüket.

A NAV e-szja rendszerén 3,8 millióan érhetik el bevallásuk tervezetét az ügyfélkapun keresztül. A péntek reggeli adatok szerint már több mint 44 ezren elküldték a bevallásukat. A küldők több mint fele 23 674-an módosítás nélkül fogadta el az adóhivatal által összeállított dokumentumot. A reggeli adatok szerint több mint 17 ezer magánszemély nézegeti, szerkeszti a bevallását – mondt el Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. 

Akinek nincs ügyfélkapu regisztrációja, csütörtökön éjfélig kérhette a NAV-tól a bevallási tervezett postázását. A csütörtök éjfélig beérkezett adatok alapján 611 ezer postázási kérelem érkezett az adóhivatalhoz. A népszerűségi lista élén továbbra is az sms áll: a kérelmek több mint 60 százaléka, 344 ezer SMS-ben jött. 

Azoknak, akiknek van ügyfélkapujuk, a NAV kérelmük ellenére sem postázza a bevallást, hiszen ők a lehető legegyszerűbb módon, online – akár okostelefonon is – egyetlen kattintással elérik tervezetüket. Erről azonnal értesíti ügyfeleit a hivatal, sms esetén pár órán belül válaszüzenetet küld. Május 2-ig több mint félmillió magánszemélynek postázza majd a bevallási tervezetét az adóhivatal.

A csütörtöki határidőt lekésők is megtekinthetik bevallási tervezetüket. Akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, az ügyfélszolgálaton személyesen átvehetik a nyomtatott dokumentumot. Tamásné Czinege Csilla azt javasolja, hogy ha valaki bemegy az ügyfélszolgálatra a nyomtatott verziójú bevallásáért, nyisson ügyfélkaput, hiszen az ügyfélkapun keresztül a bevallási tervezeten kívül a közigazgatás számos szolgáltatása elérhetővé válik. Az ügyfélkapunyitás mindössze néhány perc, és egy e-mail címen és a személyi igazolványon kívül más nem is kell hozzá. (MTI)