Van olyan magyar település, amelynek határában ötmillió forintot is megér már egy hektár termőföld. A települések földtoplistájának adatai szerint hatalmasak a különbségek, hiszen akad, ahol 700 ezer forintért is lehet kapni egy hektárt, miközben az országos átlag 1,4 millió forint.

A Debrecen melletti Ebes határában volt a legdrágább a föld, egy hektárjáért átlagban 5,1 millió forintot adtak – derül ki az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának összesítéséből. A legdrágább települések listájának második helyezettjének a szintén Hajdú-Bihar megyében található Hajdúszoboszló bizonyul 4,4 millió forintos hektáronkénti árral. A bank szakemberei csak olyan településeket vettek fel a referenciárakat mutató listára, amelyek környékén legalább ezer hektár termőföld gazdát cserélt, ugyanis így elkerülték, hogy egy-egy kiugró ár eltorzítsa a valós árszintet.

A településenkénti ártérkép legforrób helye Hajdú-Bihar után Csongrád és Békés megye, ahol több helyen is hektáronként 2 millió forint feletti referenciaárat mért az Erste Bank, de akadt ilyen ár Bács-Kiskunban és Győr-Moson-Sopron megyében is. A lista végén 700 ezer forintos árral Szeghalom, Tiszasüly, Besenyeszög található. Az árak általában visszaigazolják a termőföldek aranykorona-értékét, hiszen a legdrágábbak jellemzően 30 aranykoronát felüli területek. Egy aranykorona átlagosan 40-50 ezer forint árnövekedést jelent.

Hollósi Dávid, az Agrár Kompetencia Központ vezetője szerint ugyan átlagosan 40 százalékos a földárak növekedése a 2015-ös adatokhoz képest, de nyugat-európai helyzetet figyelembe véve még így sem állítható, hogy túl drága lenne a termőföld Magyarországon. Az árverések adatai alapján egy hektár föld átlagban 1,4 millió forintért kelt el, és a nyugat-európai árakat nézve lehet még tartalék ezekben az összegekben, Hollósi Dávid 2,5-3 millió forint az az átlagos árszint, ami már optimista feltételezéseket tükröz.

Az Agrár Kompetencia központ szakembere arra hívta fel a figyelmet, hogy az aranykorona-értéken túl több tényező is befolyásolja az árakat. Ezek közé tartozik például az öntözhetőség, a gépesítettség foka, a vetőmagtermesztés lehetősége és a kedvező megközelítési, szállítási lehetőség. Emeli az értéket az is, ha minél nagyobb egybefüggő táblát lehet vásárolni, 50 hektár fölött ez már jelentős árnövelő tényező.

Az összes termőföldárverés figyelembevételével egyébként az Erste Bank összegzése szerint Tolnában a legdrágább a föld, 2,25 millió forint hektáronként, Hajdú-Biharban 2,1 millió, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 1,93 millió forint átlagosan. A sor végén Nógrád áll 700 ezer forinttal, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben 840 ezer volt egy hektárnyi termőföld.

Tavaly és az idén megélénkült a termőföldforgalom a Földet a gazdáknak! program nyomán. 270 milliárd forint értében kelt el állami föld, 203 ezer hektár került magántulajdonba, ami a hazai szántóterület 4 százaléka. Az Erste Bank szakemberei úgy becsülik, hogy ez hozzávetőleg 200 milliárd forint hitelállomány-növekedést okozott, amelyet az állami hitelprogram mellett a kereskedelmi bankok is folyósítottak.

Top 12 legdrágább település

(termőföldárak, millió forint/hektár)

1. Ebes                               5,1

2. Hajdúszoboszló              4,4

3. Mezőhegyes                   2,8

4. Hajdúnánás                    2,3

5. Jánossomorja                 2,2

6.-7. Baks                           2,0

6.-7.Városföld                     2,0

8. Hódmezővásárhely         1,9

9. Bácsalmás                      1,8

10.-12. Pusztaszabolcs       1,6

10-12. Püspökladány          1,6

10-12. Szabadhídvég          1,6