Ez év elejétől 55-tel 4832-re nőtt azon szlovákiai cégek száma, amelyek székhelye adóparadicsomban található – derül ki a Bisnode adataiból.

Negyedévi viszonylatban elhanyagolható csökkenésre került sor, mivel a cégek száma mindössze kettővel esett vissza. „Nem beszélhetünk az érdeklődés csökkenéséről, az inkább szezonális kilengésnek tekinthető” – értékelte a helyzetet a Bisnode elemzője, Petra Štěpánová.

Az adóparadicsomban élő tulajdonosok ez idő tájt a szlovákiai cégek 1,9 százalékát ellenőrzik, ezeknek a társaságoknak az alaptőkéje 10,4 milliárd euró – írja a hirek.sk.

Az idei év első felében a legtöbb külföldön székelő szlovák cég Cipruson (34), az Egyesült Arab Emirátusban (16), Lettországban (13) és az USA-ban (13) telepedett le. Visszaesés tapasztalható a Seychelles- és a Brit Virgin-szigeteken, mindkét országot 9-9 társaság hagyta el.

Az adóparadicsomokban székelő szlovák cégek többsége a nagy- és kiskereskedelem terén vállalkozik (1046), valamint szakmai és tudományos tevékenységet folytat (918), esetleg ingatlanokkal foglalkozik (628).