Áttörést hozott a tavalyi harmadik negyedév a pénzpontokon végrehajtott kártyás készpénzbefizetéseknél. Az azonnali elszámolást biztosító automatáknál az ügyfelek 630 ezer tranzakcióban 114,3 milliárd forintot fizettek be, ami önmagában nagyobb összeg, mint amennyit 2014 egészében mértek.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a bankkártya-tulajdonosok több mint 1,5 millió alkalommal indítottak ilyen tranzakciót az elmúlt év első kilenc hónapjában, ami 652 ezres, közel 75 százalékos növekedés a 2016-os évhez képest – írja a Világgazdaság.

A lap kiemeli, hogy csak a nyári negyedévben, júliustól szeptemberig 630 ezer alkalommal hajtottak végre pénzpontnál (ATM) befizetési tranzakciótaz ügyfelek, míg például 2010-ben 12 hónap alatt 779 ezer ilyen ügylet történt.

A befizetések értéke a tranzakciók számával együtt mozgott: az ügyfelek a 2016-os 154,8 milliárd forint után idén az első háromnegyed évben 271,4 milliárd forintnyi készpénzt raktak vissza a készpénzfizető automatákba, ami 75 százalékos növekedés.

A bankoknak hatalmas előny, hogy az ügyfelek a pénztári helyett egyre szívesebben választják az ATM-es befizetést, hiszen így csökken a munkatársak leterheltsége, és inkább a tanácsadási tevékenységre koncentrálhatnak – írja a Világgazdaság. (MTI)