Már több mint egymilliárd forint értékben vont ki idén adózatlan dohányterméket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több mint tízezer esetben találtak illegális dohányárut az év első hét hónapjában a NAV pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói a Magyar Idők szerint. Az ellenőrzések alkalmával nagyjából húszmillió szál cigarettát és több mint hét tonna fogyasztási dohányt foglaltak le, amelyek értéke a feketepiacon akár egymilliárd forintot is érhet.

Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője a lapnak elmondta, hogy nemrég egy Csongrád megyei tanyán egy 130 tőből álló dohányültetvényt találtak, amely nagyjából 220 kilogramm termést hozott. Az ingatlan magyar tulajdonosa állítása szerint a dohányt saját fogyasztásra termeszti, ehhez azonban nem rendelkezett a jogszabályban meghatározott NAV-regisztrációval.

A szóvivő hozzátette, hogy ilyenre, vagyis nagyobb mennyiségű illegális előállításra eddig nemigen volt példa. Aki adózatlan árut engedély nélkül kínál értékesítésre, legalább ötmillió forint pénzbírságra számíthat, de jogsértő az adózatlan dohánytermék birtoklása is, a büntetés nagysága itt minimum harmincezer forint. (MTI)