A múlt szerdai vihar után eddig 34 795 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kár értéke megközelíti a 4,8 milliárd forintot – olvasható a Mabisz honlapján.

A káresetek száma és becsült értéke jóval meghaladja a Mabisz pénteken kiadott előző összegzésének  adatait, amely 20 ezer esetet és 3 milliárd forintos kárt jelzett. 

Péntek óta rengeteg új bejelentés érkezett a múlt szerdai viharral kapcsolatban. A pénteki 20 ezer eset és 3 milliárdos kárbecsléshez képest a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján csütörtökön már 34 795 esetet és 4,8 milliárd forintos kárigényt regisztráltak.

A kárbejelentés túlnyomó többsége ingatlanokkal kapcsolatos, azonban 537 bejelentés érkezett olyan, casco-biztosítással rendelkező autósoktól is, akiknek  a kidőlt fák miatt sérült meg a járművük.

A gépjárműkárok becsült értéke meghaladja a 178 millió forintot, az egy sérült autóra jutó átlagos kárösszeg több mint 332 ezer forint.

A legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, Fejér, Vas, valamint Veszprém megyéből érkezett, a főváros mellett Érd, illetve Székesfehérvár volt a leginkább érintett település.

A szövetség szerint a viharkár vagyis a vihar és nagy szél okozta tetőmegbontás, a fakidőlés, illetve a beázás volt a leggyakoribb kártípus, azonban előfordult jégverés, felhőszakadás és villámcsapás miatt bekövetkezett esemény is.

Budapesten az összes bejelentés negyede a XXII. kerületből érkezett, de Pesterzsébetről és a XVI. kerületből is több száz kárigényt regisztráltak. Amíg a vihar a főváros déli területeit pusztította, az északi városrészeket megkímélte.