A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) tájékoztatta a Tesco angliai anyavállalatánál működő országos szakszervezetet a magyarországi leánycégnél kialakult bérfeszültségről, a londoni főtitkár pedig támogatásáról biztosította a magyar érdekképviseleteket.

A Tesco angliai anyavállalatánál működő országos szakszervezet (USDAW) főtitkára, John Hannett megkeresésükre azt válaszolta, haladéktalanul tájékoztatják a londoni központot a magyar leánycégnél fennálló problémákról, illetve továbbítják feléjük a magyar érdekképviseletek követeléseit – idézte a Magyar Idők a KASZ alelnökét. Buday Pálné szerint egyúttal támogatásukról biztosították a magyar érdekképviseleteket abban, hogy a munkavállalók szempontjából méltó módon rendeződhessen a fizetések körüli vita. 

A lap szerint folyamatosan és nagy számban gyűlnek az áruházlánc dolgozói körében az aláírások, amelyek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közös fellépést támogatják a Tescóval folytatott idei bértárgyalásokon. Az ágazati szakszervezetek annak érdekében kötöttek együttműködési megállapodást, hogy kiharcolják a munkavállalók számára a megfelelő juttatásokat a multinacionális áruházláncoknál.

Elsőként a piacon a legnagyobb foglalkoztatónak számító Tescónál szerveződik az országos elégedetlenségi hullám, mivel a vállalat a kormány által elrendelt, kötelező januári béremeléseken túl, az adókedvezmények ellenére, idén már nem fejlesztené tovább az országos átlagtól még mindig elmaradó áruházi fizetéseket – írta a lap.

A KDFSZ elnöke szerint a másik szakszervezettel együtt elszántak a kérdés rendezésében, ugyanis ahhoz, hogy a területen jellemző munkaerőhiány rendeződni tudjon, a tisztességes bérezés adhat alapot. Bubenkó Csaba közölte: nem csupán a minimálbéren foglalkoztatott munkavállalókat érinti a bérfeszültség, hanem a magasabb beosztásúakat is. 

Bubenkó Csaba azt mondta, a magyarországi Tesco árbevétele 3 százalékkal nőtt a 2016-os üzleti évben az előző évhez képest, a nettó bevétele 576 milliárd forintról 595 milliárd forintra emelkedett. Szerinte bőven akadna fedezet a három év alatt összesen 40 százalékos béremelésekre, amelyek versenyképessé tennék a fizetéseket. A lapnak beszélt arról is, hogy más, napi fogyasztási cikket kínáló multinacionális üzletláncok dolgozói részéről is megjelent az igény, hogy hasonló összefogással képviseljék a munkavállalók érdekeit a fizetések felzárkóztatása és a munkavégzés körülményeinek javítása érdekében. (MTI)