Szerdától lehet pályázni az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) szellemi tulajdon védelmének ösztönzésére létrehozott 2250 eurós támogatására – a jelentkezés benyújtásának határideje december 16. – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Az Európai Bizottság 16 millió euró éves pályázati költségvetéssel működő kkv-alapjából, a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó szolgáltatási díjak részbeni megtérítésére van lehetőségük a cégeknek.

Ez az alap az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul. A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre az Európai Unió területén belül jegyzett bármely kkv jelentkezhet. Tevékenységtől függően kétféle utalványra lehet pályázni. Az 1500 euróra szóló utalvány védjegyek és formatervezési minták díjainak részbeni visszatérítésére igényelhető: a nemzeti, regionális és uniós szintű oltalmak díjának 75 százalékát, az EU-n kívüli kérelmeknek pedig az 50 százalékát finanszírozza. A második egy 750 euró értékű támogatás, amelyet nemzeti szintű szabadalmakra lehet felhasználni, a díjak 50 százalékának visszatérítésével.

A kérelmek benyújtása kizárólag online lehetséges a https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund oldalon keresztül.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke elmondta, hogy míg az innovatív magyarországi kis- és középvállalkozások gazdasági jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, a szellemi tulajdon védelmében kiemelt szerepe van azoknak a hazai és nemzetközi pályázatoknak, amelyek anyagi és adminisztratív segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak. Ezek a lehetőségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az oltalmi bejelentések száma Magyarországon 2018 óta folyamatosan nő.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) tanulmánya szerint az európai uniós foglalkoztatás csaknem 30 százalékát szellemi tulajdon intenzív iparágak adják, amely az EU-ban 63 millió munkahelyet jelent. A teljes uniós GDP csaknem 45 százalékát ezek a területek generálják, a szellemitulajdon-jogokkal való visszaélés, a hamis termékek kereskedelme azonban jelenleg is nagy terhet ró az európai vállalkozásokra: csak 2019-ben unió-szerte mintegy 72 millió hamisított terméket foglaltak le.

A szellemi tulajdon védelme a digitális korban elengedhetetlen, hiszen ez az egyetlen jogszerű akadálya az egyedi ötletek, termékek vagy szolgáltatások engedély nélküli felhasználásának. Az egyes oltalmi formák – mint például a szabadalom, a védjegy vagy a formatervezési minta – sok esetben kombinálhatók, így ugyanazon megoldás, versenyeszköz levédése több módon is lehetséges.

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán)