A Pénzügyminisztérium negyvenmillió forinttal támogatja a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében végzett tevékenységet. A Tudatosan a pénzügyekben címmel meghirdetett pályázatra nonprofit szervezetek jelentkezhetnek.

A Pénziránytű alapítvány által végzett nemzetközi összehasonlítás szerint Magyarországon a lakosság, a családok pénzügyi tudása, ezzel kapcsolatos magabiztosságuk erősen hiányos, a legkritikusabb terület a meglévő tudás gyakorlati alkalmazása. Ezen az eredményen a lehető leggyorsabban javítani kell. Tudatos pénzügyi döntésekkel ugyanis egy átlagos család alkalmanként akár több tízezer forintot is megspórolhatna, illetve többlet megtakarításra tehetne szert. A Pénzügyminisztérium által tegnap közzétett pályázat legfőbb célja épp az, hogy – a szakmailag felkészült nonprofit szervezetek munkájára is támaszkodva – minél többen döntsenek körültekintően és tudatosan pénzügyeikben. A megfelelő szintű pénzügyi tudással és attitűddel rendelkező lakosság nemcsak a családi büdzsére hat jótékonyan, hanem jelentősen elősegítheti az ország versenyképességének a növekedését is.

Magyarországon számos olyan nonprofit szervezet működik, amelyek már bizonyították, hogy pénzügyi információval, tanácsadással a lakosság széles körét el tudják érni, és hitelesen végzik tevékenységüket.

A most kiírt pályázat biztosítja a pénzügyi tudatosság erősítését szolgáló programok támogatását, illetve segíti az informatikai alkalmazások fejlesztését, hogy a pénzügyi tudatossághoz szükséges ismeretek és készségek a virtuális térben is minél gyorsabban terjedjenek. A negyvenmillió forintos keretösszeg azt is lehetővé teszi, hogy az eddig meg nem valósított új, pénzügyi kultúrafejlesztő programok minél hamarabb elkészülhessenek. A jelentkezésre 30 nap áll rendelkezésre. A pályázati űrlapok itt érhetőek el.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)