Már közel kétszáz regisztráció érkezett a hazai szálláshely-szolgáltatóktól és vendéglátóhely üzemeltetőktől a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási programra, amelyben az első negyedéves rezsiszámlák növekményére 50 százalékos támogatást igényelhetnek – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Arra figyelmeztettek, hogy érdemes minél hamarabb megtenni az ügyfélkapun keresztül indítható regisztrációt, hogy mielőbb hozzájussanak a vissza nem térítendő rezsitámogatáshoz a turisztikai szolgáltatók.

Az ügynökség javaslatára kiterjesztett pályázati lehetőség jóvoltából mintegy 21 ezer turisztikai vállalkozás kaphat komoly segítséget a megnövekedett költségei mérsékléséhez, működése stabilizálásához.

A program keretében országszerte közel 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely kapott lehetőséget arra, hogy a 2023. első negyedéves rezsiszámláinak (földgáz, villamos energia, távhő) növekményére 50 százalékos közvetlen támogatást kapjon. Közülük eddig már közel kétszázan regisztráltak.

Az MTÜ most minden érintett turisztikai kkv-t arra biztat, hogy éljen a regisztrációs lehetőséggel. Fontos tudni ugyanis, hogy a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program további lábaként igénybe vehető, energiahatékonyságot növelő beruházástámogatási konstrukcióra csak a már rezsitámogatásban részesült turisztikai szolgáltatók pályázhatnak.

Bődi Ivett, az MTÜ turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: nem érdemes kivárni, a mielőbbi regisztráció azért is fontos, hogy a vállalkozások a program minden elemét kihasználhassák a rendelkezésre álló határidőkön belül. Hozzátette, hogy alapvetően határozza meg a vállalkozások fenntartható és stabil működését, hogy képesek-e költséghatékonyan felhasználni az energiát. A program ebben jelenthet hatalmas segítséget az ágazati szereplők számára, hiszen a rezsi-, valamint az önerő-kiegészítő támogatás és a kedvező beruházási hitel együttes felhasználása olyan energetikai korszerűsítést tesz lehetővé, amely jelentős mértékben járulhat hozzá vállalkozásuk, és ezen keresztül az egész ágazat stabilizálásához, versenyképességének növeléséhez – mutatott rá.

A regisztráció határideje 2023. április 30., 19.00 óra, a rezsitámogatási igényeket benyújtani pedig január 30-ától lehet. Minden további információ elérhető a www.energiatamogatas2022.hu oldalról.

(Forrás: MTI)