Már igényelhetik a kasszánként 50 ezer forint támogatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) azok a vállalkozások, amelyeknek januártól kell átállniuk az online pénztárgépek használatára.

Az online pénztárgépek használatára januártól kötelezett vállalkozásoknak mindössze egy nyomtatványt kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. A NAV öt napon belül visszaküldi az üzembehelyezési kódot, és azt, hogy a vállalkozó jogosult a támogatásra. A NAV válaszlevele a kassza megvásárlásakor a gyakorlatban 50 ezer forintos kedvezményt ér, ennyivel kevesebbet kell majd fizetni a pénztárgépért – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Csak az új műszaki paraméterekkel bíró pénztárgép beszerzésekor jár az 50 ezer forint összegű segítségnyújtás az államtól. Az érintett – a tárca számításai szerint 20 ezer vállalkozás – öt pénztárgéptípusból választhat, amelyből három hordozható kassza. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem állandó üzemeltetési helyen nyújtják szolgáltatásukat – mint például a taxisok -, GPS-sel ellátott, hordozható pénztárgépet kell beszerezniük. A NAV honlapján egy külön fül alatt a témához kapcsolódó összes információ megtalálható, többek között a támogatott pénztárgéptípusok listája, és innen letölthető a nyomtatvány is.

A támogatás a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet; a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását; a plasztikai sebészeti tevékenységet; a diszkó, táncterem működtetését; a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszőröknek, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak. (MTI)