A harmadik negyedévben már a 12. egymást követő negyedévben csökkent a személyi számítógépek eladása világszerte, de az idei utolsó negyedévben és különösen jövőre változhat a trend.

Az amerikai Gartner informatikai piackutató vállalat honlapján szereplő adatok szerint 67 millió személyi számítógépet értékesítette az idei harmadik negyedévben globálisan, ami 3,6 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakkal összevetve. A legnagyobb PC-gyártók közül a harmadik negyedévben csak a listavezető HP tudta növelni eladásait, a tavalyi harmadik negyedévhez képest 4,4 százalékkal.   

Az eladásait tekintve második helyen álló Lenovo értékesítése a negyedévben 1,5 százalékkal csökkent, a lista harmadik helyezettje, a Dell eladása pedig 0,4 százalékkal mérséklődött. Az idei harmadik negyedévben a HP piaci részesedése 21,8 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 20,1 százalékról. 

A Gartner elemzői azzal számolnak, hogy a folyó negyedév végén, és különösen jövőre már nő az eladott PC-k száma, miután Nyugat-Európában és Kínában felgyorsul a Windows 10 operációs rendszerre történő átállás. (MTI)