Egy év alatt a négyszeresére, 55-re nőtt azon települések száma, ahol adót vetnek ki a termőföld után. Jellemzően évi 5-10 ezer forintot szednek be hektáronként.

Mostanra már 55 magyarországi településen vetnek ki helyi adót a termőföld után – derült ki a Nemzeti Jogszabálytár adataiból, amelyet a Világgazdaság összesített. A teher mértéke jellemzően évi 5-10 ezer forint hektáronként, de vannak önkormányzatok, amelyek aranykoronánként számolnak: ilyenkor 200-400 forint az adó. A több településen is adnak mentességet a helyben lakóknak, az időseknek és a kisebb területen gazdálkodóknak.

Települési adót tavaly év eleje óta lehet bevezetni, a kormányzat akkor engedte meg az önkormányzatoknak, hogy bármire közterhet vessenek ki, amit az állam nem adóztat. A termőföld esetében azzonban az adót a földtulajdonos vállalkozások és az állam mellett azoknak a magánszemélyeknek sem kell megfizetniük, akik az érintett területen vállalkozóként termelnek. Egy őstermelő esetében ez évi legalább 600 ezer forintos jövedelmet feltételez.