A magyar kis- és középvállalkozások el vannak maradva a digitalizáció szempontjából európai uniós társaikkal szemben – mondta Parrag László a Modern Vállalkozások Program balatonfüredi állomásán.

A projektben célul tűzték ki 3000 kis és középvállalkozás informatikai felzárkóztatását – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Szerinte a munka eddig sikeres volt. A napokban adták ki az ezredik „Digitáisan felkészült vállalkozás” tanúsítványt – olvasható az infoter.eu oldalon.

Magyarország az informatikai eszközök használatában az európai országok között a lista végén van. A Modern Vállalkozások Programja, Vállalkozz digitálisan projekt célja, hogy ezek a mutatók pozitív irányba változzanak. Parragh László elmondta: a kormányzati támogatással létrehozott projekt lényege, hogy a mikro- kis és középvállalkozások olyan új informatikai megoldásokat alkalmazzanak, amelyek speciálisan a saját igényeikre szabhatók.

A fejlesztések elsősorban nem fizikai eszközök, hanem szoftverek és módszerek meghonosítását célozzák. Ezek kiváltják a hagyományos papíralapú feladatvégzést vagy a korszerűtlenné vált informatikai megoldások cseréjét eredményezik.

A program lelkét, az a  27+2 főből álló tanácsadói hálózat alkotja, akik személyesen veszik fel a kapcsolatot a KKV-kel. Első lépésben átvizsgálják a cégeket, majd meghatározzák a szükséges informatikai fejlesztések irányait. A Modern Vállalkozások Programja jelenleg több mint 120 beszállítóval dolgozik, akik közel 350 kedvezményes ajánlatot kínálnak a kkv-knak.

Azok a vállalkozások, amelyek átestek a tanácsadói auditon és meg is valósították a kitűzött célokat, elnyerhetik a  „Digitálisan felkészült vállalkozás” tanúsítványt. A Modern Vállalkozások Programja balatonfüredi állomásán Parrag László több mint 50 vállalkozás számára adta át az ezt igazoló dokumentumot. Az április óta futó programban országosan már 1000 vállalkozás kapta meg az elismerést. A „Digitálisan felkészült vállalkozás” cím megszerzése nem csak presztízst jelent számukra, hanem kézzel fogható haszna is van: a kkv-k 5 százalék kedvezménnyel indulhatnak a GINOP 3.2.2-es pályázatán.

A novemberben induló európai uniós program komplex a vállalati infokommunikációs és mobilfejlesztéseket, valamint a felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztését támogatja. A keretösszeg 40 milliárd forint.

Parrag László hangsúlyozta, hogy a Modern Vállalkozások Programját igyekeztek összhangba hozni a kormány Digitális Jólét Programjával. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy látja: Magyarországon több olyan programra lenne szükség, ahol a digitalizáció van a fókuszban, hiszen ezzel válik versenyképessé a gazdaság.