Alig néhány napjuk maradt a gazdáknak, ha le akarnak szerződni valamelyik támogatott mezőgazdasági biztosításra. Idén harmadával több pénz áll rendelkezésre a biztosítások dotálására, de üröm az örömben, hogy az elszámolás utólagos, így a különbözetet csak utólag, jövőre kapják vissza a gazdák.

Idén azok a gazdálkodók kaphatnak állami díjtámogatást agrárbiztosításukhoz, akik május 23-ig az egységes támogatási kérelem kitöltése során jelzik, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánja venni (ezt a nyilatkozatot utólag már nem lehet pótolni), valamint május 31-ig (de legkésőbb az ajánlat aláírását követő öt napon belül) az érintett biztosítási szerződéseket elküldik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felé – hívta fel a figyelmet közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetsége (FBAMSZ).

Évről évre dinamikusan növekszik a támogatott mezőgazdasági biztosítások állománya: míg az induló évben, 2012-ben még másfél milliárd forint alatt maradt a teljes állománydíj, idénre ez az érték várhatóan eléri a hétmilliárd forintot. A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát kapják vissza utólagos díjtámogatásként. Amennyiben a kérelmekben szereplő díjtámogatási összegek meghaladják a támogatási keretet, a felosztást biztosítási típusonként eltérő mértékben végzik el.

Az „A” típusba tartozó, szántóföldi növényekre, borszőlőre és almára kötött csomagbiztosítások esetében az előző évek gyakorlata szerint várhatóan változatlanul kifizetik a díj 65 százalékát. A „B” típusba tartozó jégeső- fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetében 40-65, míg a többi („C” típusú) támogatott biztosítások esetében 30-65 százalék közötti mértékű lehet a visszatérítés.

Tekintettel arra, hogy az idei évben a támogatási keret 33 százalékos bővülése meghaladja a megkötött biztosítások díjállományának növekedését, az idén jobban megéri majd a B, illetve C típusú biztosításokban gondolkodni, melyek esetében tavaly a befizetett díjak 52, illetve 30 százalékát kapták vissza a szerződők – magyarázza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. Ráadásul továbbra is érvényes az a szabály, hogy az egységes kárenyhítési alapból csak azok juthatnak a megítélt kárenyhítő juttatás teljes összegéhez, akik a művelésükben lévő termőterület termelési értékének legalább 50 százalékára üzleti biztosítást kötnek.

Idén – egy év hazai költségvetési finanszírozást követően – ismét uniós források biztosítják a díjtámogatás keretét. Sajnos ez azzal is együtt jár, hogy a díjtámogatás összegét ismét nem a tárgyévben, csupán 2017 elején, az egységes támogatással egy időben fogják folyósítani a termelőknek. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak számítaniuk kell arra, hogy a biztosítási díj őszi befizetését követően fél évig előfinanszírozniuk kell az akár több tízmilliós támogatási összeget.

Immár harmadik éve négy biztosító (az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító) mezőgazdasági biztosítási termékei közül választhatnak a gazdálkodók. A gyakran eltérő fedezeteket és kárrendezési sajátosságokat, illetve speciális kockázatokat és nyújtó ajánlatok közti eligazodásban egyre nagyobb szerepet kapnak az optimális ár-érték arányú döntést segítő, a biztosítóktól független alkuszok – olvasható az FBAMSZ közleményében.