Szeptember másodikán, pénteken jelenik meg a WirtschaftsBlatt osztrák gazdasági napilap utolsó száma. A kiadó az osztrák sajtópiacot elemezve döntött a megszüntetésről.

Az utóbbi években végrehajtott átszervezési és költségcsökkentési lépésekkel sikerült mérsékelni a veszteséget, azonban a kiadás költsége a jövőben így sem térül meg – áll a lapot megjelentő Styria Media Group indoklásában. Az újság megszűnéséről személyesen tájékoztatták a lap 66 munkatársát.

A gazdasági anyagok a jövőben a kiadó vezető termékében, a Die Presse politikai napilapban jelennek meg. A Styria Media Group a digitális üzletág kiépítésére koncentrál majd a jövőben.

2012-ben már tervben volt, hogy a WirtschaftsBlatt egyesül a Die Pressével, azonban akkor létszámleépítéssel meg tudták oldani a költségcsökkentést. A lap azóta kiemelten foglalkozott a helyi történésekkel, valamint a kis- és középvállalkozásokat érintő hírekkel. A gazdasági lap munkatársainak tiltakozása ellenére két évvel később bejelentették, hogy szorosabban működnek együtt a Die Pressével, a két szerkesztőséget össze is vonták.

A WirtschaftsBlatt 1995 óta van (volt) jelen az osztrák médiapiacon. Az újság hétfőtől péntekig jelenik meg, nagyjából két euróba kerül. A felmérések szerint tavaly naponta mintegy 82 ezren olvasták, a hivatalos adatok szerint naponta több mint 20 ezer példány fogyott belőle.

Az újság legfrissebb számában több tucat véleményt közöl, amelyben az olvasók értetlenül és elkeseredetten állnak a kiadó döntése előtt. Van, aki még azt is felajánlotta, hogy az előfizetési díj sokszorosát is hajlandó megfizetni, ha életben maradhat a lap.

A Styria Media Group Ausztria egyik vezető lapkiadó vállalata, a Die Presse című országos politikai napilapot és a Kleine Zeitung című regionális napilapot jelenteti meg. A cégcsoport számos hetilap, magazin és könyv kiadója is egyben, működtetnek regionális rádióadót és online médiafelületet is Ausztriában.

A cég a horvátországi és a szlovéniai lappiacon is számos kiadványt jelentet meg. A vállalatcsoport közlése szerint mintegy 3100 munkavállalót foglalkoztatnak, a Styria Media Group 2015-ös piaci forgalma 427 millió euró volt.