Június 18-áig küldhetik be jelentkezésüket és támogatási kérelmeiket a társasházi pályázatra a társasházak és lakásszövetkezetek. A pályázat keretében tíz lakóközösség jut másfél-, egy-, illetve félmillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.

Már csak három hetük van a lakóközösségeknek, hogy beadják korszerűsítési terveiket a társasházi pályázat 2017-es kiírásának június 18-ai lezárásáig. Az OTP Business által immár kilencedik alkalommal meghirdetett pályázaton összesen 10 társasház, illetve lakásszövetkezet juthat vissza nem térítendő támogatáshoz a meghirdetett három kategóriában. A kategóriák első helyezettjei másfél-, a második egy-, a harmadik pedig félmillió forintos támogatásban részesülnek, illetve a verseny közönségdíjasa is egymillió forintot nyer.

Immár kilencedik alkalommal hirdetjük meg a társasházi pályázatot, amellyel célunk, hogy támogassuk a lakóközösségeket azoknak az életminőség-javító beruházásoknak a megvalósításában, amelyekre egyébként nem kerülhetne sor az anyagi források szűkössége miat – mondta Csonka Tibort. Az előző évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, óriási igény van ezekre a támogatási programokra, hiszen itt a pályázók saját igényeik alapján összeállított projektekkel pályázhatnak, ráadásul pályázatíró cég bevonására sincs szükség – tette hozzá az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A lakóközösségek a három kategóriában akár több pályázatot is benyújthatnak. Az „Ezermester” kategórián belül az, épületenergetikai – szigetelési, nyílászáró és fűtési rendszer – felújítások a legnépszerűbbek, azonban az ügyviteli szoftverek beszerzésétől a homlokzati munkálatokig számos további projekt is támogatható. A „Biztonság” kategóriába a liftfelújítástól az akadálymentesítésen át egészen a kamerarendszerek kialakításáig sok témakörben lehet pályázni. Végül a „Közösségépítés” kategória a közösségi programoknak és a közösségi életnek helyt adó részek felújítását, kialakítását szolgálja. Az összegből kertépítés, udvarrendezés és közösségi szobák létrehozása is megvalósítható.

Mivel egyre ritkábbak az ilyen típusú támogatási programok, a lakóközösségek egyre inkább saját kezükbe veszik az épület karbantartását és fejlesztését. Nem várhatnak a nagy állami pályázatokra. A társasházi pályázat népszerűsége éppen ezért is folyamatosan nő, a tulajdonosok ugyanis a pályázaton elnyerhető összegekkel jelentősen csökkenthetik rájuk eső költségeket. – hangsúlyozta Csonka Tibor.

A pályázat keretében az anyagi támogatás mellett a közös képviselők és a lakók szakmai segítséget is kapnak a felújítások anyagi és jogi hátterének rendezésében. Az adott esetben szükséges hitelfelvételek, lakástakarék és egyéb megtakarítások intézésében az OTP Bank országos társasházi szakértői hálózata segíti a közösségeket. A társasházi pályázattal kapcsolatos minden további információ a Házfórum honlapján érhető el az OTP Társasházi Pályázat menüpont alatt.